Vanaf vandaag heffen Europese landen een extra belasting op een hele rits artikelen die in de VS gemaakt worden. De maatregel is ingevoerd omdat de Verenigde Staten importheffingen hebben ingesteld op ijzer en aluminium uit Europa. Hoe zit het ook al weer en welke producten worden duurder?
Importheffingen?
Ja. De Amerikaanse president Donald Trump wil de Amerikaanse staalindustrie beschermen tegen goedkoop geproduceerd staat uit de rest van de wereld. Om dat te regelen, geldt sinds 8 maart een extra tarief van 25 procent voor staal en 10 voor aluminium dat naar de VS wordt geïmporteerd.
Europa kreeg eerst nog een uitzonderingspositie, samen met Mexico en Canada, maar op 1 juni gingen de heffingen alsnog in.
Tegenmaatregelen
Als tegenmaatregel dreigde de Europese Unie met importheffingen op Amerikaanse producten. Die zijn zorgvuldig gekozen. Het zijn producten uit staten waar Trump veel kiezers heeft. Daarnaast is berekend hoeveel schade de heffingen veroorzaken.
Volgens de regels van Wereldhandelsorganisatie WTO mag zo'n tegenmaatregel niet meer schade veroorzaken dan de heffing zelf. Een conflict tussen landen over handel wordt namelijk via strenge regels uitgevochten, met de WTO als scheidsrechter.
De EU heeft bij de WTO geklaagd en totdat daar een uitspraak komt, wordt niet de volledige 6,4 miljard euro aan Europese export die wordt getroffen door de Amerikaanse sancties, gecompenseerd.
De heffingen die vandaag ingaan, treffen producten waarvan de export naar Europa in totaal 2,8 miljard euro waard is. De overige 3,6 miljard komt uiterlijk binnen drie jaar, of eerder als er een uitspraak is van de WTO.
Hoe lang gaat deze extra belasting duren?
Net zo lang als de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium, kondigt de Europese Commissie aan.
Welke producten gaat het om?
Een flinke waslijst, van 16 pagina's. Het laagste extra tarief is 10 procent, het hoogste 50. De meeste producten vallen onder het tarief van 25 procent extra.
Een selectie van de meest opvallende producten:
- Mais (behalve om te zaaien), rijst, pindakaas, sinaasappel- of cranberrysap.
- Whiskey, zowel in hoeveelheden kleiner dan twee liter als meer dan twee liter.
- Sigaren, sigaretten, waterpijp- en pruimtabak.
- Make-up, haarlak.
- T-shirts van katoen of wol, spijkerbroeken, bedlinnen, servetjes.
- Motoren
- Zeil- en motorboten of jachten.
- Speelkaarten (slechts tien procent heffing).
- Parasols (vijftig procent).
Zijn er uitzonderingen?
Ja. Het gaat om artikelen die ook echt in de Verenigde Staten worden gemaakt. Sigaretten van pak 'em beet Marlboro die in een Europese fabriek worden gerold of jeans van Levi's die in Azië worden genaaid, vallen niet onder de heffingen.
De hamvraag dan: worden deze producten duurder voor de consument?
Ja, zeer waarschijnlijk wel. Want importeurs zullen de extra belasting van 25 of 10 procent doorberekenen aan hun klanten. En die zullen dat dan weer doorberekenen aan hun klanten.
Zo vertelden importeurs van Amerikaanse whiskey ons al eerder dat de prijzen van een fles Jack Daniel's of Jim Beam zeker omhoog gaan. Hoeveel is niet duidelijk, omdat slijterijen en kroegen zelf bepalen in hoeverre zij de heffingen doorberekenen aan de klant.
Ook zijn bedrijven niet happig om te vertellen hoe zij omgaan met de heffingen. Harley Davidson bijvoorbeeld laat alleen weten dat het bezig is met het analyseren van de mogelijke gevolgen van de heffingen.
De importheffingen van Trump gaan vooral in de VS pijn doen, legde Peter van Zadelhoff al eerder uit: