Ga naar de inhoud
Economie

Winstwaarschuwing Daimler: handelsoorlog VS-China raakt ook Europa

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © AFP

Het handelsconflict tussen de VS en China raakt niet alleen Chinese en Amerikaanse ondernemingen. Zo geeft het Duitse Daimler, de maker van Mercedes, een winstwaarschuwing. Hoe zit dat?

Je zou zeggen dat de heffingen die de VS en China elkaar opleggen alleen Chinese en Amerikaanse bedrijven raken, maar niets is minder waar.

Export VS naar China

Vanwege schaalvoordelen bouwen ondernemingen niet in elk land een aparte fabriek, maar heel wat producten worden op maar een paar plaatsen in de wereld gemaakt. Zo gaan de SUV's die Daimler in de VS bouwt niet alleen naar Amerikanen, maar ook naar kopers in China.

Maar de Chinezen slaan terug in de handelsoorlog met de VS en verhogen de importtarieven voor Amerikaanse auto's. En daardoor verwacht Daimler minder SUV's in China te kunnen verkopen, terwijl de hogere kosten niet volledig kunnen worden doorberekend aan Chinese kopers.

Daardoor zal het resultaat vóór aftrek van rente en belastingen (ebit) nu licht lager uitvallen dan over vorig jaar. Eerder werd juist uitgegaan van een licht hogere ebit. Naast de handelsperikelen spelen ook het sjoemeldieselschandaal en lagere verkopen in Latijns-Amerika een rol bij de winstwaarschuwing, maar in mindere mate.

Er zullen nog wel meer Europese bedrijven geraakt worden, denkt Arjen van Dijkhuizen, senior econoom bij ABN Amro. De toeleveranciers van veel bedrijven zitten immers over de hele wereld. Maar volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn er nu nog geen signalen dat Nederlandse bedrijven zijn geraakt. 

'Makers van machines geraakt'

Raoul Leering, hoofd internationaal handelsonderzoek van ING, verwacht wel dat als gevolg van de onzekerheid over de handelsoorlog de investeringen in de VS en China lager zullen uitvallen. Daar zullen bedrijven uit Nederland en Europa onder te lijden hebben.

Door die lagere investeringen zullen producenten van kapitaalgoederen in Nederland en Europa namelijk minder opdrachten krijgen, aldus Leering. Als voorbeeld van Nederlandse bedrijven die minder orders zullen krijgen noemt hij producenten van landbouwmachines.

Toeleveranciers auto-industrie

In een later stadium kunnen Nederlandse bedrijven worden geraakt als de VS mogelijk heffingen opleggen aan Europese autobouwers, denkt Leering. Er zijn namelijk heel wat Nederlandse bedrijven die toeleveranciers zijn aan de Europese auto-industrie, vooral in Duitsland.

Met name Duitse autoproducenten exporteren veel auto's naar de VS en China. Het gaat dan met name om duurdere modellen, van Daimler, BMW, Audi en Porsche.

Volgens Jurjen Witteveen, senior-econoom bij ING, gaat 44 procent van de productie van Nederlands toeleveranciers aan de auto-industrie naar Duitse producenten. Van hun productie wordt 9 tot 10 procent geëxporteerd naar de VS, aldus Leering.

Bron: RTL Z