Economie

EU-heffingen tegen Amerikaanse producten vrijdag van kracht

20 juni 2018 13:59 Aangepast: 20 juni 2018 14:22
Een medewerker van Harley Davidson in de Amerikaanse staat Wisconsin. Beeld © AFP

De tegenmaatregelen van de Europese Unie in reactie op de Amerikaanse heffingen op Europees staal en aluminium worden vrijdag van kracht. Op Amerikaans staal en producten als spijkerbroeken, Harley Davidson-motoren en pindakaas komen extra heffingen.

De Europese Commissie heeft daar vandaag een definitieve goedkeuring voor gegeven. "De eenzijdige en ongerechtvaardigde beslissing van de VS betekent dat we geen andere keus hebben", aldus EU-handelscommissaris Cecilia Malmström in een persverklaring.

De goedkeuring van de Commissie was een formaliteit, de tegenmaatregelen waren al aangekondigd op de dag dat de importheffingen van de VS in werking traden.

Gelijke munt

"Onze reactie is gematigd, proportioneel en volledig in lijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Nodeloos om te zeggen dat als de VS zijn tarieven schrapt, onze maatregelen ook worden beëindigd.'' De EU spande al een procedure aan bij de WTO om het Amerikaanse 'protectionisme' aan te vechten.

De Amerikaanse heffingen raken 6,4 miljard aan export vanuit de EU, waarvan grofweg 10 procent uit Nederland. Daar stelt de EU nu heffingen tegenover op exportgoederen uit de VS ter waarde van 2,8 miljard euro. De heffingen komen op producten uit staten waar Trump veel aanhangers heeft. Voor de resterende 3,6 miljard neemt de EU later tegenmaatregelen.

Lees ook: Whiskeybranche: prijzen zeker omhoog bij Europese heffingen

Handelsoorlog

President Trump is nog niet klaar: hij heeft aangekondigd later dit jaar ook de importheffingen voor Europese auto's en auto-onderdelen te verhogen, waarmee het handelsconflict echt zou escaleren. Dat zou gaan om 50 tot 60 miljard euro, waarbij ook Nederland stevig wordt geraakt. "In iedere Duitse auto zit een Nederlands onderdeel'', zegt een EU-diplomaat. "Dit ga je echt merken."

Landen als Canada, Mexico, Japan en China zijn ook getroffen door de Amerikaanse importtarieven van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium en hebben net als de EU tegenheffingen ingesteld

Europa op oorlogspad: maar wat mag in een handelsoorlog?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van