Het duurde langer dan gepland, maar Angela Merkel en Emmanuel Macron zijn eruit. De Duitse bondskanselier en de Franse president zijn het eens geworden over een aparte begroting voor de eurozone.
Hiermee willen ze eurolanden te helpen die onverwacht in economische problemen terechtkomen. Met het geld kan dan, in de woorden van Merkel, een 'forse investeringsimpuls gegeven worden bij tegenslag'. En die moet er dan voor zorgen dat de eurolanden economisch niet te veel uiteenlopen.
Volgens Merkel kan een 'economische en monetaire unie alleen intact blijven met een gezamenlijk economisch beleid'. Noch Merkel noch Macron willen bedragen of details noemen. Dit om, zo zegt Macron, om 'ruimte te laten voor onderhandelingen met andere lidstaten'. De begroting zou in 2021 kunnen worden ingevoerd.
Hervormen van de eurozone
Merkel en Macron wilden eigenlijk al in maart hun plannen presenteren voor de hervorming voor de eurozone, maar redden dat toen niet. Boosdoener was Duitsland, dat net een moeilijke en ongebruikelijk lange coalitievorming achter de rug had.
De twee leiders waren nu samen in Berlijn om een bijeenkomst voor alle EU-leiders voor te bereiden. Die vindt plaats op 28 en 29 juni. Tijdens die vergadering wil Macron zijn plannen bespreken om de eurozone te hervormen. De Franse president wil met zijn hervormingen toekomstige crises voorkomen.
Hoekstra: welk probleem lost het op?
De plannen van Macron gaan EU-landen geld kosten. Mede daarom zijn landen als Nederland, Finland, Ierland en Denemarken tegen hervormingen. Minister Wopke Hoekstra van Financiën zei vanmiddag in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z dat er nog genoeg andere problemen en uitdaging voor de EU zijn. Hij noemde migratie en ook de bankenunie.
"Als je het hebt over die begrotingscapaciteit dan is de vraag 'wat wil je er precies mee?' en 'welk probleem lost het op?'." Over het samenzijn van Macron en Merkel zei Hoekstra: "Gezellig." Hij juicht het toe dat lidstaten met elkaar in gesprek zijn en 'we zien donderdag hoe de eurogroep op de plannen reageert maar wij hebben er echt grote vraagtekens bij."
Meer op rtlz.nl: