Economie

Trump dreigt China met nieuwe heffingen van 200 miljard

19 juni 2018 10:15 Aangepast: 19 juni 2018 10:42
De haven van de Chinese plaats Qingdao. Beeld © AFP

De handelsoorlog tussen China en de VS escaleert verder. De Amerikaanse president Trump dreigt met nieuwe importheffingen op goederen ter waarde van 200 miljard dollar.

Sinds Trump vrijdag goedkeuring gaf voor het instellen van heffingen van 25 procent op goederen met een waarde van 50 miljard dollar, volgden acties en tegenacties elkaar in razend tempo op. Op vrijdag al reageerde China met het instellen van heffingen ter waarde van 50 miljard op onder meer Amerikaans vlees, tabak en auto's.

Gisterenavond ging de Amerikaanse regering daar overheen. President Trump dreigt met nieuwe invoerheffingen van 10 procent op Chinese producten met een totale waarde van 200 miljard dollar.

200 miljard extra

Als China hierop ook weer reageert met heffingen, dan wil Trump er nieuwe heffingen voor nog eens 200 miljard dollar tegenover stellen, schrijft persbureau Bloomberg. Trump zou zijn handelsgezant Lighthizer al opdracht hebben gegeven te kijken op welke producten nog importheffingen in te voeren zijn.

De kans dat die heffingen er ook komen is aanwezig, want het Chinese ministerie van Handel kondigde al aan om terug te slaan met heffingen op Amerikaanse producten met dezelfde waarde, meldt persbureau Reuters.

'Chantage'

"Deze praktijken van extreme druk en chantage wijken af van de onderwerpen waar we het over eens zijn, het is een teleurstelling voor de internationale gemeenschap", aldus het ministerie in een verklaring.

De totale waarde van de Amerikaanse heffingen als alle dreigementen worden uitgevoerd - 450 miljard dollar - is bijna net zo groot als de volledige export van China naar de VS vorig jaar. Dat was 505 miljard dollar, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse bureau voor de Statistiek.

Puzzel voor China

Omgekeerd heeft Trump China opgezadeld met een puzzel: de VS exporteerde vorig jaar voor zo'n 130 miljard dollar naar China. Dat bedrag is dus ruimschoots lager dan de 250 miljard aan export waar het land heffingen over wil invoeren.

Dit zou China kunnen opvangen door de goedkeuring van overnames door Amerikaanse bedrijven te vertragen of goederen simpelweg tegen te houden in de havens, aldus experts in The New York Times.

Heffingen op machines

Van de heffingen van 50 miljard dollar, gaat een deel vanaf 6 juli in. Het gaat om heffingen op 818 Chinese producten, met een waarde van zo'n 34 miljard dollar. Over 284 producten wordt nog een beslissing genomen, na onder meer een hoorzitting. Op de Chinese lijst staan onder meer (onderdelen voor) machines, auto's, vliegtuigen en satellieten. 

De sancties zijn ingesteld vanwege de in Trumps ogen 'oneerlijke handelspraktijken' van China. Het land zou Amerika's leidende rol op techgebied willen ondermijnen, bijvoorbeeld door investeringen van Amerikaanse bedrijven in China te belemmeren en diefstal van Amerikaanse technologie, luidt de Amerikaanse beschuldiging.

Daarnaast wil Trump met de sancties het handelsoverschot van 375 miljard dollar met China verkleinen.

Slecht voor Nederlandse economie

In reactie op het nieuws gingen beurskoersen vannacht onderuit: de Chinese aandelenbeurs bereikte het laagste punt in ruim twee jaar tijd. De Amsterdamse AEX staat op een min van ruim 1 procent. Beleggers vrezen dat de groei van de wereldeconomie wordt geraakt door het hoogoplopende handelsconflict.

Een escalatie van het handelsconflict kan de Nederlandse economie de komende twee jaar al 10 miljard euro kosten, schetste De Nederlandsche Bank gisteren een doemscenario. Ook het CPB waarschuwt dat een escalatie van het conflict 'verstrekkende gevolgen' kan hebben

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van