Economie

Kamer in december nog geïnformeerd over 'geheime' constructie Shell

18 juni 2018 15:26 Aangepast: 19 juni 2018 15:11
Marjan van Loon van Shell (zittend) met achter haar Jesse Klaver en Renske Leijten. Beeld © ANP

Politieke verontwaardiging dit weekend over de manier waarop Shell ervoor zorgt dat buitenlandse aandeelhouders geen dividendbelasting hoeven te betalen. Opmerkelijk: de multinational deed de constructie met A- en B-aandelen vorig jaar nog uitgebreid uit de doeken, onder meer tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de dividendbelasting, onderzocht RTL Z.

Die constructie werd in 2004 opgezet omdat Shell de Britse en Nederlandse bedrijven samen wilde brengen, met hoofdkwartier in Nederland. "Vanwege de dividendbelasting was dat best een moeilijke beslissing", vertelde Marjan van Loon, directeur Nederland van Shell tijdens het rondetafelgesprek op 14 december vorig jaar. "We wilden graag het hoofdkantoor in Nederland plaatsen en hebben besloten tot duale aandelenstructuur."

Dat laatste is waar Shell dit weekend na een publicatie in Trouw om onder vuur kwam te liggen: bezitters van aandelen uit de B-categorie betalen daar geen dividendbelasting à 15 procent over. Op die manier kwam Shell in 2004 de aandeelhouders van het Britse bedrijf tegemoet: met de eenwording van het bedrijf zouden die anders onder het Nederlandse belastingregime zijn gevallen.

'Geheime' deal

Tweede Kamerleden waren woest vanwege de 'geheime' en 'waarschijnlijk illegale' deal, die de schatkist 7 miljard euro aan inkomsten zou hebben gekost. Onder meer SP-Kamerlid Renske Leijten liet zich via Twitter niet onbetuigd:

En GroenLinks-leider Jesse Klaver wil zelfs een parlementaire enquête naar de 'ordinaire vriendjespolitiek'. 

En Kamerlid Lammert van Raan (PvdD) maakte zich boos over de mogelijkheid dat de Kamer informatie niet had gekregen waar wel om was gevraagd.

De verontwaardiging is opmerkelijk, want dezelfde Kamerleden waren in december bij het rondetafelgesprek waarin Van Loon uitleg gaf over de constructie met de A- en B-aandelen. 

Uitleg over redenen

En voor de Kamerleden die toen niet precies wisten wat Van Loon bedoelde met duale aandelenstructuur had een blik in het position paper (PDF) van de oliereus helderheid kunnen verschaffen. In dat uitlegstuk over het standpunt van Shell staat de constructie omschreven als middel om het 'effect weg te nemen' dat de dividendbelasting een 'netto kostenpost' voor Britse aandeelhouders vormt.

Daarna schrijft Shell het nog een keer klip en klaar op: "Dividenden op aandelen A werden wel en dividenden op aandelen B werden niet aan dividendbelasting onderworpen", aldus het olieconcern in de brief aan Kamerleden.

Website Shell

En voor de Kamerleden die hun huiswerk nog beter hadden gedaan, had zelfs de goedkeuring van de Belastingdienst niet als een verrassing hoeven komen. Op de site van Shell staat uitgelegd hoe de duale aandelenstructuur in z'n werk gaat.

En daar staat ook bij dat het bedrijf op 26 oktober 2004 een 'vaststellingsovereenkomst' sloot met de Belastingdienst over de betaling van dividend aan houders van B-aandelen via het trustbedrijf op Jersey.

Wanneer Shell die informatie online zette is niet met zekerheid vast te stellen, volgens internetarchiefsite Waybackmachine stond de pagina 24 maart 2017 in ieder geval online.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van