Ga naar de inhoud
Economie

Herstart handelsoorlog: VS voert weer importheffingen in voor China

President Trump (r) met de Chinese president Xi Jinping. Beeld © AFP

De Amerikaanse president heeft een nieuw pakket handelsbarrières voor China goedgekeurd, melden verschillende Amerikaanse media. Er worden importheffingen opgelegd op Chinese goederen met een importwaarde van 50 miljard dollar.

Naar verluidt wordt de precieze lijst, waarop 800 producten zouden staan, vandaag nog gepubliceerd. Eerder was er al een lijst waarop 1300 Chinese producten stonden, maar die is dus wat aangescherpt.

Akkoord van tafel

De nieuwe heffingen komen na een periode van relatieve rust. Eind vorige maand leek het er zelfs even op dat de VS en China de strijdbijl hadden begraven, nadat er een akkoord was over het terugbrengen van het handelstekort dat de Amerikanen met China hebben.

China exporteert namelijk voor 375 miljard dollar meer naar de VS dan het importeert, en volgens Trump lijdt de Amerikaanse economie daaronder. Door de importheffingen worden Chinese producten duurder, waardoor de Amerikaanse industrie weer concurrerender wordt.

Wachten op reactie China

Volgens persbureau AP zou er ook gewerkt worden aan een tweede lijst, waarop zelfs producten met een gezamenlijke importwaarde van 100 miljard dollar staan.

De nieuwe handelsbarrières van de VS zullen waarschijnlijk worden gevolgd door tegenmaatregelen van de Chinezen. Tijdens de eerste ronde van het handelsconflict in maart en april kondigde China telkens aan met gelijke munt terug te betalen als de VS een maatregel had afgekondigd.

Aluminium en staal

De VS is niet alleen een handelsoorlog met China aangegaan, maar ook met de rest van de wereld. Vorige maand voerden de Amerikanen ook importheffingen in voor staal en aluminium uit de EU en veel andere landen. De Europese Unie heeft daar weer op gereageerd met eigen ​handelsbarrières voor Amerikaanse spullen.