Ga naar de inhoud
Economie

Bij de nieuwe loterij Raffld kun je geen geld winnen, wel ervaringen

Beeld © Website Raffld

Voor het eerst in 28 jaar krijgen Nederlandse goededoelenloterijen er een concurrent bij. Oprichter Peter-Paul de Goeij van Lottovate ziet dat jongeren weinig meespelen en wil daar verandering in brengen met een loterij voor millennials. Online loterij Raffld draait om 'social, epic experiences'. En dat betekent dat je niet hoeft te rekenen op geldprijzen

Je kunt vanaf vandaag meespelen met de nieuwe loterij speciaal voor 22- tot 36-jarigen. Een lastige doelgroep, zegt een woordvoerder van Lottovate, het bedrijf achter de loterij. Hij vertelt dat uit eigen onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren inderdaad minder vaak meespelen.

De reden is volgens Lottovate dat jongeren meer geven om belevenissen dan om geld. Daarnaast willen zij zelf het goede doel kiezen waar ze aan bijdragen. Die twee inzichten gebruikte oprichter Peter-Paul de Goeij als basis voor de nieuwe millennial-loterij Raffld (afgeleid raffle, Engels voor loterij).

Zelf je prijs kiezen

Wie meespeelt met de online loterij heeft sowieso veel te kiezen. Het begint met de prijs. Er zijn geen geldprijzen, want millennials zouden vooral willen beleven. Dat drukt het bedrijf dan ook uit in een weinig subtiele slogan: 'F'ck money. Make memories.' Je kunt kiezen uit categorieën ('epic experiences') met Engels-Nederlandse benamingen als 'mind-blowing avonturen' en 'next-level stedentrips'.

Verwacht niet dat je bij de Bruna even je geluk kan beproeven: de loten zijn alleen online te koop. De trekking gaat wel gewoon op de ouderwetse manier. Die moet volgens de wet namelijk fysiek en in aanwezigheid van een notaris plaatsvinden.

Met de andere benadering hoopt De Goeij een doelgroep te verleiden die gevestigde partijen als Postcode Loterij en de Lotto niet bereiken. Het is voor het eerste in dertig jaar dat er een nieuwe loterij bijkomt in Nederland: de Postcode Loterij verwierf voor het laatst in 1989 een plek op de markt.

Lottovate NL

Raffld is opgericht door Lottovate, een internationaal bedrijf dat advies geeft aan bestaande loterijen. In Noorwegen begon het bedrijf onlangs een loterij voor Unicef. Lottovate is onderdeel van het in Londen gevestigde ZEAL. De woordvoerder benadrukt dat het nieuwe Lottovate NL echt Nederlands is, met een Nederlandse oprichter, een Nederlands kantoor en een focus op Nederlandse goede doelen.

Goededoelenloterijen zijn verplicht minstens 50 procent van de inleg af te staan aan liefdadigheid. Het restant gebruiken ze voor prijzen, organisatie en marketing.

De eerste doelen die je via Raffld kunt steunen zijn KNGF Geleidehonden, Conservation International, Ronald McDonald Kinderfonds en CliniClowns. Als je meespeelt kun je één van de doelen steunen of je bijdrage verdelen over meerdere doelen.

'Binnen vijf jaar winst'

En bij Raffld doen ze nog iets op een heel andere manier dan de traditionale loterijen: als je je vrienden overtuigt mee te doen, maak je samen meer kans. Een lot kost 16 euro, waarvan 8 euro direct naar het goede doel gaat. Met één lot ding je vier trekkingen mee naar een prijs.

Lottovate spreekt van 'een flinke investering' in de nieuwe loterij, maar hoopt de kosten binnen drie tot vijf jaar terug te verdienen en zelfs winst te maken.

Bron: RTL Z
Dit is een artikel van