Ga naar de inhoud
Economie

Deal VS en Noord-Korea: 'Een belangrijke stap, maar nog niets concreet'

Kim Jong-un en Donald Trump. Beeld © RTL Z

De optimist noemt het een startpunt, de pessimist noemt het een ontmoeting die niets heeft opgeleverd. Wat de waarheid is, dat weten we nog niet. Concrete afspraken zijn er niet gemaakt tussen president Trump en Kim Jong-un, een serie beloftes zijn er wel gedaan.

Of die waargemaakt worden, zal de toekomst moeten uitwijzen. President Trump toonde zich in ieder geval verheugd over de resultaten van zijn gesprek met de leider van Noord-Korea.

Die zou zich bereid hebben getoond om te denucleariseren, om verschillende nucleaire testfaciliteiten te sluiten en om de stoffelijke overschotten van duizenden militairen die in de Korea-oorlog zijn gesneuveld alsnog te repatriëren.

Zie ook: Trump: sancties tegen Noord-Korea blijven overeind, militaire oefeningen stoppen

Militaire oefeningen stoppen

Trump heeft op zijn beurt beloofd om de 'war games', de militaire oefeningen die de VS houden met Zuid-Korea, stop te zetten. "Daarvoor moeten we ook bommenwerpers van Guam laten komen, dat is 6,5 uur vliegen. Ik weet veel van vliegtuigen, die oefeningen kosten heel veel geld. Daarnaast werken ze provocerend", zei Trump op de persconferentie.

Ook houdt Trump de 32.000 Amerikaanse militairen die nu in Zuid-Korea gestationeerd zijn in het land. Op termijn wil hij ze wel weghalen daar, zegt hij. De economische sancties die Amerika heeft opgelegd aan Noord-Korea blijven voorlopig staan. Die gaan weg 'zodra de nucleaire wapens geen factor meer zijn', stelt Trump. "Ik kijk er naar uit om ze weg te halen."

Grote winnaar is Kim

Hoeveel waarde moet je hechten aan de dinsdag uitgesproken woorden? "Ik heb zo mijn twijfels", zegt Andy Langenkamp, geopolitiek analist bij ECR Research. "Het is beter dan niets en misschien is dit inderdaad een eerste stap", denkt hij.

"Maar de grote winnaar van deze dagen is Kim Jong-un", stelt Langenkamp met overtuiging. "Hiermee wordt het meest repressieve bewind ter wereld gelegitimeerd. Er is al vaker zo'n akkoord geweest en altijd viel Noord-Korea weer terug in het oude gedrag. Dus om nu na een gesprek te zeggen dat dit echt anders is dan andere keren: ik weet het niet."

Volgens Langenkamp wordt er te positief gereageerd. "Maar ik las ook een stuk van een correspondent uit Tokio die juist stelde dat deze Kim echt anders is dan zijn vader en grootvader. En dat kan natuurlijk, dat hij Trump en diens presidentschap ziet als kans om een handreiking te doen. Vooralsnog heeft Noord-Korea niet echt iets laten zien, dat zal eerst moeten gebeuren."

Oude wijn in nieuwe zakken

Dat denkt correspondent Sjoerd den Daas ook. "Dat ze met elkaar aan tafel zaten en elkaar in de ogen keken, is zeker historisch. Het akkoord is dat minder. Trump probeert hier te verkopen dat er een mooi akkoord is. Het grote probleem is dat er geen tijdlijn aan is gekoppeld. Als Kim Jong-un echt stappen zet, dan zet Amerika misschien ook stapjes."

Maar, denkt Den Daas, het is vooral oude wijn in nieuwe zakken. "Er zijn veel punten die we eerder zagen, zeker als het gaat om de kernwapens. Gelukt is het nog nooit. Het is zeker een belangrijke stap, er is een dialoog, maar iets concreets of een tijdlijn zien we hier nog niet. En als het gaat om nucleaire ontwapening, geeft het verleden weinig reden om positief te zijn."

Martelingen en kampen

Dan is er nog iets belangrijks: de mensenrechten in Noord-Korea. Of beter gezegd, het gebrek daaraan. Van het land is bekend dat tienduizenden inwoners in goelags opgesloten worden, waar ze uitgehongerd worden, dwangarbeid leveren en gemarteld en verkracht worden. Voortplanting wordt voorkomen door gedwongen abortussen. Kim Jong-un heeft zijn macht veiliggesteld door vijanden en familieleden op grove manier te executeren.

Hoeveel er over mensenrechten is gesproken is niet helemaal duidelijk. Op een vraag van journalisten gaf Trump aan dat het er 'erg kort' over is gegaan. Later zei hij dat er 'uitvoerig' over is gesproken. "Het is meer over nucleaire wapens gegaan, dat was het belangrijkst. Maar ze gaan dingen doen, ik geloof dat ze dingen gaan doen", zei Trump. "Het is zwaar daar."

'Wat Trump doet is onvergeeflijk' 

Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies, is niet te spreken over de uitwerking van de deal. "Er is van tevoren afgesproken om niet over de mensenrechten te praten. Dat is echt onvergeeflijk. Trump was eindelijk in een positie om hier iets aan te doen, meer concessies binnen te halen. Die beroemde deal waar hij het altijd over heeft, daar is het hier niet van gekomen."

Breuker vindt het goed dat een militair conflict afgewend wordt. "Misschien is dit de prijs die betaald moet worden voor geen oorlog in Zuidoost-Azie. Dan is het een zware prijs voor de Koreanen. Wat denuclearisatie betreft: we kunnen dit morgen allemaal aan elkaar beloven. Zonder tijdspad en verificatie heeft het weinig waarde. Trump heeft niets binnengesleept, maar Kim Jong Un is genormaliseerd als leider van een akelige staat met werkende vernietigingskampen."

 

 

Dit is een artikel van