Economie

Nog steeds gaan niet alle belastingdeals volgens de regels

12 juni 2018 13:02 Aangepast: 12 juni 2018 15:00
Beeld © Archieffoto ANP

Belastingdeals die worden gesloten met bedrijven gaan nog steeds niet helemaal volgens de regels. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Menno Snel aan de Tweede Kamer.

Het gaat om zogeheten rulings die niet door het daarvoor bestemde speciale team worden afgesloten, maar door lokale inspecteurs. Eerder dit jaar werden er 4462 rulings onderzocht, nadat bleek dat een belastingdeal met levensmiddelengigant Procter & Gamble niet door de beugel kon. 

Een inspecteur van de Belastingdienst had op eigen houtje toestemming gegeven voor een deal die het bedrijf een belastingvoordeel van 169 miljoen dollar opleverde, zo onthulde Trouw.

Uit het onderzoek bleek dat vooral rulings die door lokale inspecteurs werden gesloten niet volgens de regels gingen. Bij de door het daarvoor speciaal opgerichte APA/ ARP-team was de procedure in zes gevallen niet goed gevolgd, bleek uit het onderzoek. In de 1361 rulings die door lokale inspecteurs werden gesloten, werd in ten minste 72 gevallen de procedure niet gevolgd.

Twee-paar-ogen-principe

En dat is nog steeds niet zo, meldt Snel de Tweede Kamer. Het gaat nog mis bij de administratie van de afspraken met Nederlandse bedrijven en het checken ervan ten opzichte van eerdere rulings. Om hoeveel afspraken het gaat, is onduidelijk. Dat komt omdat de dienst dit niet bijhoudt, vertelt een woordvoerder. 

Deze afspraken worden bovendien niet allemaal door een tweede inspecteur bekeken, het twee-paar-ogen-principe, blijkt uit een overzicht van de mate waarin de Nederlandse rulings voldoen aan Europese regels.

Deze extra controle is voor rulings met Nederlandse bedrijven alleen verplicht bij 'Grote Ondernemingen' en daar gebeurt het dus wel. Dat zijn bedrijven met een jaaromzet van om en nabij de 250 miljoen euro, die AEX-genoteerd zijn of een loonsom hebben van meer dan 200 miljoen euro. De lat is opzettelijk zo losjes geformuleerd om te voorkomen dat bedrijven het ene jaar onder de afdeling Grote Ondernemingen valt en het jaar erop onder de afdeling mkb, legt een woordvoerder uit.

Risico 'zeer klein'

Dat niet bij alle belastingdeals met Nederlandse bedrijven de procedures worden gevolgd, is omdat het risico op belastingontwijking 'zeer klein is' en het toezicht juist veel geld kost, schrijft Snel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van