Ga naar de inhoud
Economie

Nederlaag Van Haren bij EU-Hof in ruzie met Louboutin over rode zool

De schoenen van Christian Louboutin met hun kenmerkende rode zool. Beeld © AFP

Een tegenslag voor schoenwinkelketen Van Haren in de ruzie met Christian Louboutin. De hoogste Europese rechter oordeelt dat de iconische roodgekleurde zolen van de Franse modeontwerper geregistreerd mogen worden als merk.

Het Hof boog zich over de vraag of het registeren van een kleur, die is aangebracht op de zool, als merk mag of niet. Het oordeel: ja, dat mag. Of, zoals het Hof het verwoordt: op deze manier een merk registeren, is geen reden dit niet toe te staan. Het vonnis gaat lijnrecht in tegen het advies van de advocaat-generaal van het Hof uit februari. 

Dat is opmerkelijk: het Hof neemt vaak het advies van de advocaat-generaal over. Maar dit keer niet: "Het Hof heeft het van tafel geveegd", zegt een woordvoerder. Van Haren's argument dat de rode schoenzool niet met het Europese merkenrecht te beschermen is, vervalt hiermee, legt hij uit. 

Rode zolen

De zaak draait om schoenen met hoge hakken en rode zolen die Van Haren in 2012 verkocht. Dat was tegen het zere been van Louboutin. Dat registreerde schoenen met een rode zool in 2010 in de Benelux als merk, in 2013 kwamen daar de woorden 'hoge hakken' bij. Als omschrijving gaf het bedrijf een kleur: rood, Pantone nr. 18-1663TP om precies te zijn. 

 

Miniatuurvoorbeeld

In de registratie gebruikte het bedrijf ook een illustratie van de schoen, met een ingekleurde zool (zie illustratie). Van Haren pleitte dat het bedrijf op deze manier geen merk mocht inschrijven, het Hof oordeelt dat dit wel mag. 

Haagse rechtbank

Tegen de uitspraak van het Hof is geen beroep mogelijk. De zaak gaat nu terug naar de Nederlandse rechtbank. ​Partijen kunnen nu aan deze rechtbank vragen om de zaak verder in behandeling te nemen, laat een woordvoerder in Nederland weten. Die zal de zaak opnieuw bekijken. "Zij moeten daarbij rekening houden met deze uitspraak", aldus een woordvoerder van het EU Hof.

De zaak werd aanhangig gemaakt door de Haagse rechtbank, nadat Van Haren in beroep ging tegen een uitspraak uit 2013. Toen won het Franse bedrijf een kort geding waarin het eiste dat Van Haren schoenen met rode zolen van de markt zou halen. 

Van Haren wil niet reageren op de uitspraak.

Dit is een artikel van