Economie

Wie profiteert er van de onrust in de G7? 'China lacht in z'n vuistje'

11 juni 2018 19:11 Aangepast: 22 augustus 2019 10:17
Beeld © AFP

De Amerikaanse president Trump heeft de club van machtigste industrielanden G7 ernstig verdeeld, door te weigeren de slotverklaring te tekenen. Maar wie profiteren daarvan? Kenners zijn eensgezind: "In Rusland en China lachen ze zich wezenloos."

President Trump haalde via Twitter hard uit naar buurland Canada, na afloop van de G7-top in het buurland. Hij liet weten de slotverklaring níet te willen ondertekenen, omdat de Canadese premier Justin Trudeau een valse verklaring zou hebben gegeven.

"Trumps actie is vernederend voor Europa, en ook Canada en Japan", analyseert Willem Post, Amerika-deskundige van instituut Clingendael. "Dit slaat wonden. Want ook al bijten woorden niet, er zijn ook maatregelen aan Trumps woorden verbonden, zie bijvoorbeeld de invoerheffingen."

'Wezenloos lachen'

Hij krijgt bijval van Rob de Wijk, directeur van The Hague Centre for Strategic Studies. "In Rusland en China lachen ze zich op dit moment helemaal wezenloos. Ik denk dat ze met stijgende verbazing hebben zitten kijken naar hoe het Westen zichzelf opblaast."

De oorzaak volgens De Wijk: Trumps manier van politiek bedrijven. "Hij wil via kracht en macht, met machismo zijn zin krijgen. En als dat niet lukt, dan loopt hij stampvoetend weg", legt De Wijk uit.

Dat Trump dit doet in een tijd waarin hij bondgenoten juist hard nodig heeft, is volgens hem 'politiek amateurisme'. "In Rusland maakt men er zich al niet eens meer druk om. Daar richten ze zich op nieuwe bondgenoten en in China net zo."

'Nieuwe wereldorde'

De Wijk ziet een machtsverschuiving in een 'cruciale bepalende tijd' in de geschiedenis. "De democratische principes worden overboord gegooid, landen met autoritaire leiders vormen de nieuwe wereldorde", zegt hij.

 
Miniatuurvoorbeeld

De leiders van Rusland en China, Poetin en Xi Jinping, hadden dit weekend hun eigen top. (Foto: EPA)

Dat zijn niet alleen Rusland en China, maar ook de overige landen die zich hebben aangesloten bij de Shanghai Cooperation Organisation. Bij dit handels- en veiligheidspact onder aanvoering van China zitten ook onder meer Iran, India en Pakistan. "Dit is een behoorlijk machtig blok aan het worden", aldus Post.

Handen vrij

Toch kan het feit dat Trump de eindverklaring van de G7 niet ondertekende, er ook voor zorgen dat hij China juist hard aanpakt, stelt Raoul Leering, hoofd internationaal handelsonderzoek bij ING. "Hij heeft nu de handen vrij om meer importheffingen door te voeren. Hij hoeft zich minder gelegen laten liggen aan internationale afspraken over het bestrijden van protectionisme."

Dat Trump de slotverklaring niet wilde ondertekenen, is volgens de ING-econoom 'schadelijk en verrassend'. Het risico op een 'echte' handelsoorlog, met importheffingen op auto's, is groter geworden, aldus Leering. En dat zou de Europese economie nóg meer schaden dan de heffingen op staal en aluminium.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van