Ga naar de inhoud
Economie

Concert- en voetballiefhebbers gematst: geen naheffing btw-verhoging

Vreugde in Eindhoven over het kampioenschap van PSV, niet het besluit van Snel. Beeld © ANP

Voetbalfans of theaterliefhebbers die twijfelen of ze hun abonnement voor het komende seizoen willen verlengen, hoeven zich geen zorgen te maken over de btw-verhoging van 6 naar 9 procent.

Staatssecretaris Menno Snel (D66) wil er geen naheffing voor opleggen omdat dit voor het bedrijfsleven veel bureaucratische rompslomp met zich meebrengt. De maatregel kost volgens hem geen geld.

"Er zijn meer sectoren die er last van hebben dan ik had gedacht", motiveert staatssecretaris Menno Snel de stap in de Tweede Kamer.

Het ministerie van Financiën probeert op die manier de gevolgen van de btw-verhoging voor het bedrijfsleven iets te verlichten. Die gaat volgend jaar in, maar zal niet gelden voor producten of diensten die nu al worden gekocht, zoals een seizoenskaart voor een voetbalclub of een abonnement voor een concertreeks. 

Verzet

De mededeling komt een dag nadat MKB-Nederland met een onderzoek kwam waaruit bleek dat veel sectoren omzetverlies kunnen verwachten door de btw-verhoging. Het mkb verzet zich fel tegen de verhoging

Ook in de bloemenbranche is veel protest, bedrijven zouden zelfs failiet gaan door de maatregel. 

Zie ook: zoveel duurder ben jij straks uit aan de kassa