Ga naar de inhoud
Economie

Apple bijna 1 biljoen waard: duurste beursfonds ooit

Tim Cook van Apple. Beeld © Getty

Apple is op een haar na 1 biljoen dollar, oftewel 1000 miljard dollar, waard. Nog nooit was een beursgenoteerd bedrijf zo veel geld waard.

De beurswaarde van Apple is nu zo'n 950 miljard dollar. Voor de grens van 1 biljoen ontbreekt dus nog bijna 50 miljard, oftewel de waarde van Philips en Randstad bij elkaar.

Dat lijkt veel, maar het gaat bij Apple om grote bedragen. De koers van Apple hoeft voor de 50 miljard aan extra beurswaarde dan ook nog maar 5 procent te stijgen.

Al zes jaar de grootste

Sinds 2012 is Apple, bijna onafgebroken, het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Alleen olie- en gasconcern ExxonMobil kon in het tweede kwartaal van 2013 de hegemonie van Apple kortstondig onderbreken.

Dit jaar steeg de koers van Apple al met zo'n 15 procent, dat is meer dan technologie-index Nasdaq (+11 procent) en heel veel meer dan de Dow Jones (zo'n 2 procent).

Apple richt zich niet meer alleen op hardware, zoals iPhones en iPads, maar steeds meer op software, zoals iTunes. Het kan meer omzet halen uit een iPhone-gebruiker, door ook diensten en apps te verkopen.

Forse winst voor beleggers

Eind 2012 was Apple nog in totaal 500 miljard dollar waard. Inmiddels is dat dus het dubbele: kassa voor beleggers. Dat geldt helemaal als je wat verder terugkijkt in de tijd.

Zo stond de koers in december 2000 op slechts 1 dollar. Als je toen vertrouwen had in het aandeel en had gekocht, dan was je belegging nu 200 keer zoveel waard.

'Tech blijft beter presteren dan de beurs'

Zowel voor het lopende boekjaar, dat eindigt in september, als voor volgend boekjaar verwachten analisten een verdere stijging van de winst per aandeel.

"De omzet en winst van techbedrijven zullen harder blijven groeien dan de rest van de markt, terwijl de waardering niet veel hoger is. De koersen van techfondsen zullen het dan ook beter blijven doen dan de beurs als geheel", denkt Bob Homan van ING. Mogelijk zal de koers van Apple na het bereiken van mijlpaal van 1 biljoen dus nog verder toenemen.

PetroChina

Eigenlijk is Apple niet het allereerste met beursgenoteerde concern dat 1 biljoen dollar waard is. PetroChina haalde dat al nipt in 2007, maar dat was voor maar heel korte duur en er is een belangrijke kanttekening bij te maken.

Het Chinese olieconcern ging in november van dat jaar in Shanghai naar de beurs. Er waren maar weinig aandelen vrij verhandelbaar. Verder staat PetroChina ook in Hong Kong en in New York op de beurs, maar Chinese beleggers konden alleen de aandelen kopen die in Shanghai staan genoteerd.

Buitenlandse beleggers konden die aandelen juist niet kopen en het was ook niet mogelijk om aandelen van het concern op de ene beurs te kopen en op de andere te verkopen.

Grote vraag, weinig aanbod

Door de grote vraag en het geringe aanbod van aandelen verdrievoudigde de koers op de eerste handelsdag in China. Maar toen later op de dag de handel op Wall Street begon, bleek dat de grote zakenbank Bear Stearns het aandeel juist erg duur vond: "De koers van PetroChina is de afgelopen maand al met 45 procent gestegen, neem winst". In New York kelderde de koers dan ook met 11 procent.

Gebaseerd op de koers van PetroChina in Hong Kong en New York heeft PetroChina nooit de grens van een beurswaarde van 1 biljoen dollar gehaald.

Sinds 2007 is de koers van PetroChina per saldo met tweederde gedaald. Daarbij speelt mee dat de olieprijs sinds eind 2007 eerst nog wel flink steeg, maar daarna juist daalde. Ten tijde van de beursgang van PetroChina in Shanghai kostte een vat olie nog ruim 90 dollar, tegen nu zo’n 76 dollar.

Baas boven baas: de VOC

En trouwens, vergeet Apple en PetroChina: eigenlijk is het allergrootste beursfonds ooit onze eigen VOC, de Verenigde Oostindische Compagnie. Dit concern was het eerste bedrijf met een beursnotering. Het bereikte een hoogste koers in 1637. Dat was ten tijde van de tulpenmanie. Voor tulpenbollen werden toen kapitalen betaald en die speculatie sloeg ook over naar aandelen.

De VOC was toen in totaal 78 miljoen gulden waard. Maar dat zijn dus guldens uit 1637. Het is weliswaar veel minder dan de bijna 1 biljoen dollar van Apple van nu, maar als je corrigeert voor inflatie, dan is de 78 miljoen gulden van de VOC uit 1637 nu omgerekend 7,9 biljoen dollar, berekende Visual Capitalist onlangs. Dat komt overeen met zo’n 6,7 biljoen euro. Baas boven baas dus.

Dit is een artikel van