Het lukt de Britse eigenaar Lion Capital maar niet om de Hema te verkopen. Er werden gesprekken gevoerd met een Belgische investeerder, maar die zijn afgeketst.
Investeerder Core Equity zou volgens De Telegraaf afzien van de overname van de roemruchte warenhuisketen omdat er geen deal bereikt kon worden over het aanpassen van de contracten met franchisenemers van het bedrijf.
Het bedrijf wil 'gedurende het proces geen mededelingen doen', laat het RTL Z weten. Core Equity houdt het bij 'geen commentaar'.
Inhaker: 'Afgehaakt'
Op Facebook kan Hema blijkbaar wel wat zeggen over de kwestie. Met een grappig bedoelde post speelt het bedrijf in op het verhaal. "BEMA, of niet? Wat er ook gebeurt met onze verkoop, we blijven altijd echt HEMA", meldt het bedrijf.
Op de vraag of het bedrijf met deze opmerking niet het verhaal in de krant bevestigt, antwoordt de woordvoerder dat 'de afdeling marketing vaker met humor inspeelt op de actualiteit'. "Nu zijn we zelf onderdeel en doen ze dat ook." Daar iets achter zoeken is volgens hem 'vergezocht'.
De Belgen wilden af van een constructie waarin winkels een deel van het aankoopbedrag van online verkopen krijgen. Volgens een bron van de krant is dat nu zo geregeld, dat een winkel een percentage krijgt van iedere online verkoop in het postcodegebied van de winkel.
Onderhandelen
Dat franchisenemers een percentage van de online verkopen claimen, is volkomen terecht, vertelt Kitty Koelemeijer hoogleraar Marketing en Retailing aan Nyenrode Business Universiteit. "De online verkopen gaan voor ongeveer twee derde ten koste van de verkoop in winkels", zegt zij.
Daarnaast bieden winkels ook service die zorgt voor hogere online verkopen, zoals advies en het in ontvangst nemen van retourzendingen, legt Koelemeijer uit. Waar het nu in de onderhandelingen bij Hema misgaat, is dat het onderhandelen over hoe de kosten en de baten van onlineverkoop worden verdeeld, veel tijd in beslag neemt.
Dealbreaker
Hierdoor zou het plan van de Belgen voor een Hema-webshop nooit winstgevend te krijgen zijn, aldus de bronnen van de krant. "Het is alsof je met één hand op de rug beleid moet maken. Dat gaat niet", aldus een van de betrokkenen.
Dat opnieuw een overname mislukt, is een grote teleurstelling voor de Britse investeerder Lion Capital, dat al sinds 2007 eigenaar is. In het algemeen verkopen private equityfondsen hun belang na een jaar of zeven weer. Ook in 2011 en 2014 mislukte het om Hema te verkopen.
Jarenlange verliezen
Het bedrijf maakt al jaren verlies, vorig jaar bijna 31 miljoen euro op een omzet van 1,2 miljard euro. Lichtpuntje: in het laatste kwartaal werd 6 miljoen euro winst geboekt, op een omzet van 357 miljoen.
De omzet van het bedrijf steeg in de afgelopen jaren wel fors, mede dankzij het openen van winkels in onder meer Frankrijk, Duitsland en Spanje. Begin dit jaar maakte het bedrijf ook bekend winkels in Dubai te willen openen. Aan het einde van de zomer zullen 'enkele winkels' opengaan, laat een woordvoerder weten.
Iedereen houdt van Hema, maar waar blijft de winst?