Ga naar de inhoud
Economie

Index Ventures boekt honderden miljoenen winst op Adyen

Beeld © ANP

Van alle Adyen-aandeelhouders maakt investeringsfonds Index Ventures de grootste klapper met de aanstaande beursgang van het fintechbedrijf. Index blijkt veruit de grootste aandeelhouder, met een belang van bijna 17 procent. Dat pakket is 1,1 tot 1,2 miljard euro waard.

Index Ventures is een van oorsprong Zwitserse investeringsmaatschappij, die vooral geld steekt in beginnende internet- en biotechbedrijven. Het fonds investeerde onder meer in DropBox, Slack, Funding Circle, Deliveroo en JustEat. Ook was het ooit aandeelhouder in Facebook en Skype.

Canadese broers

Het fonds werd in 1996 opgericht door de in Canada geboren broers Neil en David Rimer en Giuseppe Zocco. Het bedrijf ontstond als een tak van de obligatiehandel van vader Rimer.

Voor hun eerste investeringsfonds haalde Index Ventures 17 miljoen dollar op. Inmiddels heeft Index Ventures ruim 6 miljard dollar aangetrokken, en is de investeerder gevestigd in hoofdkantoren in Londen en in Silicon Valley.

Aandeelhouder Adyen

In 2011, vijf jaar na de oprichting van Adyen, investeerde Index Ventures 16 miljoen dollar in het bedrijf.  Eind 2014 behoorde het ook tot de geldschieters die opnieuw kapitaal inbrachten.

Op de site van de investeringsmaatschappij herinnert Index-partner Jan Hammer, die verantwoordelijk was voor de investeringen in het Nederlandse betaalbedrijf, dat hij zich na de eerste ontmoeting met Adyen realiseerde "dat dit het bedrijf was, en het team, dat betalingen zou revolutionaliseren".

Bij de investeringsronde in 2014 zou heel Adyen zijn gewaardeerd op 1,2 miljard euro. Als Index Ventures tussentijds geen aandelen heeft verkocht of bijgekocht, zou het huidige belang voor minder dan 200 miljoen euro zijn gekocht. Dat betekent dat Index Ventures met de beursgang een winst van 900 miljoen euro tot één miljard boekt.

Aandelenverkoop

Uit het gisteren gepubliceerde prospectus blijkt Index Ventures bijna 5 miljoen aandelen Adyen te bezitten, ofwel een belang van bijna 16,9 procent. Tegen de voorgenomen introductiekoers van 220 tot 240 euro per aandeel is dat pakket 1,1 tot 1,2 miljard euro waard.

Bij de beursgang verkoopt het investeringsfonds ruim een half miljoen aandelen Adyen. Tegen de introductiekoers levert die verkoop 125 tot 144 miljoen harde euro's op.

Europa innovatief

In een interview met Forbes zei partner David Rimer in 2012 dat veel Amerikaanse investeerders die geld steken in beginnende bedrijven ten onrechte weinig belangstelling hebben voor de Europese markt van startups. "Wij geloven dat er in Europa de meest innovatieve business modellen en bedrijven worden gecreëerd."