Ga naar de inhoud
Economie

Adyen 13 juni naar de beurs, waarde tussen 6,5 en 7,1 miljard

Topman en mede-oprichter Pieter van der Does. Beeld © Getty Images

Het Amsterdamse fintechbedrijf maakt op 13 juni het debuut op de Amsterdamse beurs onder het symbool ADYEN. Vanaf vandaag kunnen uitverkoren beleggers al aandelen kopen, voor een prijs tussen de 220 en 240 euro. Met de verkoop van een deel van haar aandelen is prinses Mabel van Oranje in ieder geval 37,7 miljoen euro rijker.

Daarmee wordt Adyen gewaardeerd op een bedrag van tussen de 6,5 en 7,1 miljard euro, meldt het bedrijf in het prospectus dat vandaag is gepubliceerd. Adyen is een betaalplatform dat elektronische betalingen mogelijk maakt. Het heeft onder meer Facebook, Spotify, Netflix, De Bijenkorf en Coolblue als klanten. 

Lees ook: Prinses Mabel 120 miljoen waard door beursgang Adyen, casht 37,7 miljoen

Vorig jaar werd 108 miljard euro via Adyen afgerekend, wat het bedrijf een omzet van 218 miljoen opleverde en een brutowinst van 99 miljoen.

Ruim 4 miljoen aandelen

In totaal worden tot de eerste handelsdag volgende week woensdag 4,19 miljoen aandelen aangeboden, 12,7 procent van alle aandelen.

Als er veel belangstelling is, kan er nog eens een extra plukje aandelen aangeboden worden. Die 400.000 aandelen zouden nog eens een bedrag van tussen de 922 miljoen en 947 miljoen euro opleveren. Als deze overwijzingsoptie wordt benut, is daarmee 14,2 procent van Adyen beursgenoteerd vanaf volgende week.

Wat de uitgiftekoers voor 'normale' beleggers wordt, zal 12 juni bekendgemaakt worden. 

Mabel multi-miljonair

"Deze beursgang geeft ons de vrijheid om het bedrijf te blijven bouwen, en onze aandeelhouders een weg naar liquiditeit", aldus mede-oprichter en bestuursvoorzitter Pieter van der Does. Onder die huidige aandeelhouders is onder meer prinses Mabel van Oranje, bleek al eerder.

Tegen de uitgifteprijs van vandaag is haar totale aandelenbelang ten minste 120 miljoen euro waard. Het belang dat zij nu verkoopt is ten minste 37,6 miljoen euro waard. Als de overschrijfoptie ook wordt uitgeoefend, verkoopt Mabel meer aandelen, waardoor de opbrengst minimaal 39,6 miljoen wordt.

Dat bedrag loopt op tot 43,2 miljoen als de aandelen verkocht worden aan de bovenkant van de bandbreedte. 

Meer dan het gemiddelde

In een eerdere versie van dit verhaal schreven wij dat Mabel minimaal 17 miljoen euro incasseert bij de beursgang. Die berekening was gebaseerd op de 14,2 procent van alle aandelen Adyen die worden verkocht. Maar Mabel verkoopt een groter deel van haar aandelenbelang, omgerekend 31 procent. 

Voordat zij en de andere huidige aandeelhouders opnieuw aandelen kunnen verkopen zijn we een half jaar verder, er is een zogeheten lock-up periode van 180 dagen afgesproken. 

 

Miniatuurvoorbeeld