Duitsland blijft bij het standpunt dat de Europese begroting omhoog moet. Dat zei Olaf Scholz, de Duitse minister van Financiën, op bezoek in Nederland. De landen staan hiermee lijnrecht tegenover elkaar, al was Scholz vol vetrouwen: "Blijf kalm, we komen er wel uit."
Dat zei hij tijdens een persconferentie na afloop van een gesprek dat hij had met zijn Nederlandse evenknie minister Wopke Hoekstra.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eerder deze week in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung dat alle landen die meer afdragen aan de EU dan ze krijgen, meer zullen moeten gaan betalen.
Zie ook: Merkel: ook Nederland moet meer betalen aan EU
Nederland vindt dat nu de Britten uit de EU gaan, de begroting juist naar beneden moet worden bijgesteld. Het huidige begrotingsvoorstel is voor Nederland, dat dan meer moet gaan betalen, volstrekt onacceptabel.
'Begroting gaat geld kosten'
"De nieuwe begroting gaat meer geld kosten", aldus Scholz. Hij moet omhoog, volgens hem. "Maar dat wil niet zeggen dat er nu betaald moet worden. Eerst komt er nog een stevig debat, dat heeft tijd nodig. Elk land kijkt nu op twee manieren naar de begroting: wat kan ik er uithalen en wat moet ik betalen."
Hoekstra verkondigde daarop nogmaals het Nederlandse standpunt, maar zei ook: "Laten we er vooral voor zorgen dat de Europese Unie van de 21e eeuw ook een 21e-eeuwse begroting krijgt."
‘Calm down’ zegt Duitse minFin @OlafScholz, ze komen er heus wel uit #EUbegroting pic.twitter.com/0Rmq6gm9Vb
— Roel Schreinemachers (@RoelSchrein) 4 juni 2018
Dat Brussel toch met een voorstel is gekomen voor een flink hogere begroting is Den Haag in het verkeerde keelgat geschoten, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Het worden nog taaie onderhandelingen."
'Er komt een oplossing'
Belangrijke EU-landen als Frankrijk en Duitsland zijn voor hogere EU-uitgaven, zegt hij. "Nederland weet dus dat er uiteindelijk meer geld naar Brussel zal gaan. De vraag is alleen hoeveel meer."
Nederland is hard de onderhandeling ingegaan. Het zal nog zeker een jaar, en waarschijnlijk langer, duren tot er een akkoord is. Scholz: "Dit is een langlopend proces, maar er zal een uitkomst komen. Het is duidelijk dat dit ook het moment is voor hervormingen en modernisering van het budget. Dit is een debat. Niet meer dan dat, en er komt een oplossing."