Economie

Derde vertrekpremie op rij voor Limburgse zorgbestuurder

05 juni 2018 11:45 Aangepast: 05 juni 2018 15:57
Beeld © SJG Weert

Ziekenhuisbestuurder Max Visser heeft voor de derde keer op rij een flinke vertrekpremie geïncasseerd bij een zorginstelling. Dit keer streek hij een premie op bij het St Jans Gasthuis in Weert. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Max Visser is een voormalig kinderarts die in 2009 ziekenhuisbestuurder werd. Bij elke bestuurspost die hij sindsdien bekleedde, vertrok hij met een vertrekregeling.

Eerdere vertrekpremies

In het voorjaar van 2009 werd Visser bestuursvoorzitter van het VieCuri ziekenhuis, met vestigingen in Venlo en Venray. Daar vertrok hij in de herfst van 2011. Na zijn vertrek werd hij vier maanden doorbetaald als 'adviseur'. Dat kostte het ziekenhuis bijna 74.000 euro.

In januari 2012 werd Visser bestuurder bij het noodlijdende Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer. Nog datzelfde jaar werd hij door de toezichthouders en een crisismanager op een zijspoor gezet. In maart 2013 vertrok hij met stille trom en een ontslagpremie van 80.000 euro.

Tegen de code

In januari van 2013 was Visser al toezichthouder van het Sint Jans Gasthuis in Weert geworden, met een omzet van 96 miljoen euro een klein basisziekenhuis. In maart 2014 stapte hij over naar de raad van bestuur. Een stap die overigens ingaat tegen de code voor goed bestuur van zorginstellingen.

Begin vorig jaar kondigde Visser aan bij het ziekenhuis te vertrekken. Naar eigen zeggen was dat uit eigen beweging. "Ik ben gehecht geraakt aan SJG Weert en zijn medewerkers, maar ik wil de komende jaren mijn energie verdelen over verschillende activiteiten", zei de bestuurder in een persbericht. "Iets dat ik me al eerder had voorgenomen en waar ik nu de tijd voor wil gaan krijgen."

Afkoopsom drie

Uit het zojuist verschenen jaarverslag blijkt nu dat de zorgbestuurder ook bij het Weertse ziekenhuis een vertrekpremie kreeg. Visser ontving 75.000 euro, de maximale ontslagvergoeding voor bestuurders in de (semi-)publieke sector.

Uit navraag blijkt dat Visser dan ook helemaal niet uit eigen beweging vertrok, zoals eerder in het persbericht werd gesuggereerd. "Om een goed bestuur te borgen heeft de Raad van Toezicht in 2017 helaas moeten interveniëren in de bestuurssamenstelling met het vroegtijdige vertrek van één de bestuurders tot gevolg", erkent een woordvoerder van het ziekenhuis nu.

Bestuurscrisis

Aanvankelijk probeerde het ziekenhuis de bestuurscrisis nog te sussen, maar zonder succes. "Uiteindelijk bleek een verandering in bestuurssamenstelling noodzakelijk en is die ook doorgevoerd", aldus het ziekenhuis. "Bij de beëindiging van  de arbeidsrelatie heeft de Raad van Toezicht de wettelijke toegestane ontslagvergunning moeten toekennen."

Over de aard van de problemen in de tweekoppige raad van bestuur wil het ziekenhuis zich niet uitlaten. Visser werkte er sinds 2014 naast bestuursvoorzitter Eric Rikkert.

Loondoorbetaling

Naast de ontslagpremie kreeg Visser ook nog maandenlang doorbetaald, nadat hij in februari zijn taken als bestuurder had neergelegd. Het ziekenhuis betaalde zijn bestuurderssalaris tot juli. Dat kostte 55.000 euro.

Volgens het ziekenhuis was het verplicht om naast de ontslagvergoeding ook de opzegtermijn door te betalen. De ex-bestuurder zou in deze periode wel voor het ziekenhuis hebben gewerkt.

"Met Max Visser is overeengekomen dat hij, na zijn terugtreding als bestuurder, tijdens zijn contractueel vastgelegde opzegtermijn van zes maanden, werkzaamheden bleef uitvoeren. Dit om de continuïteit van belangrijke projecten te borgen en om een soepele  bestuurlijke overdracht te faciliteren", aldus het ziekenhuis. 

Huisartsenorganisatie

Visser, die sinds juli vorig jaar bestuurder is van de Limburgse huisartsenorganisatie Meditta, onthoudt zich van commentaar op zijn derde vertrekregeling. Ook wil hij de omstandigheden van zijn vertrek bij het ziekenhuis in Weert niet toelichten. "Hij gaat hier niet op in", laat de zorgbestuurder via een woordvoerder weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van