Economie

Handelschaos: VS op ramkoers met bondgenoten

02 juni 2018 11:53
Beeld © AFP

Na het opwerpen van handelsbarrières voor staal en aluminium, heeft de VS mogelijk nog meer in petto. President Trump legde gisteren opnieuw een potentiële bom onder het vrijhandelsverdrag met Canada en Mexico. En daar blijft het niet bij.

Op alle handelsfronten rommelt het inmiddels. De EU, Canada en Mexico zijn woest over de opgelegde importheffingen op staal en aluminium. In eerste instantie waren deze bondgenoten uitgezonderd van de protectionistische maatregel, maar daar kwam gisteren een eind aan.

Harde woorden

Zowel de EU als Canada en Mexico hebben aangekondigd om tegenmaatregelen te nemen, door producten uit de VS zwaarder te gaan belasten aan de grens.

Die tegenmaatregelen gingen gepaard met harde woorden. "De VS heeft de dreiging van handelsbeperkingen gebruikt als drukmiddel om concessies te krijgen van de EU. Dit is geen manier om zaken te doen, en zeker niet tussen partners, vrienden en bondgenoten", aldus Eurocommissaris Malmström. 

Belediging 

De premier van Canada, Justin Trudeau, noemde de maatregelen van de VS 'volstrekt onacceptabel'. Bij de Canadezen schoot ook het argument van Trump, dat de importheffingen nodig zijn uit overwegingen van nationale veiligheid, behoorlijk in het verkeerde keelgat.

"Deze tarieven zijn een belediging voor de duizenden Canadezen die hebben gevochten en zijn gestorven naast hun Amerikaanse wapenbroeders", aldus Trudeau.

Naast de importheffingen op staal en aluminium wordt er in de VS ook nog steeds nagedacht over handelsbelemmeringen voor auto's uit het buitenland. Ook voor het weren van auto’s uit de bijvoorbeeld de EU, zou Trump een beroep willen doen op de staatsveiligheid.

Nafta op knappen

Tegelijkertijd wordt er ook nog steeds onderhandeld -en geruzied- over NAFTA, het vrijhandelsverdragen tussen de VS, Canada en Mexico. De landen zijn al een jaar bezig met de heronderhandelingen, omdat de VS zich benadeeld voelt door de afspraken. De VS importeert namelijk aanzienlijk meer uit de buurlanden dan er geëxporteerd wordt.

Gisteren heeft Trump opnieuw gedreigd om dat verdrag helemaal naar de prullenbak te verwijzen. De president van de VS opperde het idee om aparte verdragen met Canada en Mexico op te stellen.

China?

Ondertussen is de situatie met China ongewis. De afgelopen maanden kondigde de VS handelsbeperking na handelsbeperking aan en China sloeg terug met tegenmaatregel na tegenmaatregel.

Opmerkelijk genoeg werd die handelsoorlog vorige week opeens 'on hold' gezet, na onderhandelingen tussen de beide landen. De landen zouden afspraken hebben gemaakt om het handelstekort van de VS terug te dringen, maar concreet is daar weinig over bekend.

Deze week dreigde Trump overigens alsnog met nieuwe importheffingen tegen China, waardoor ook die onderhandelingen weer op scherp gezet zouden zijn.

EU en VS eens over China

Over China gesproken: ook de EU heeft aangekondigd tegen de Aziatische grootmacht in het geweer te komen. China verplicht buitenlandse techbedrijven om hun bedrijfsgeheimen prijs te geven als ze zaken willen doen in het land. De EU heeft daarover een zaak aangespannen bij de Wereldhandelsorganisatie.

Ook de VS nam eerder al maatregelen tegen China om deze reden, onder andere door restricties op te leggen aan Chinese bedrijven in de VS.

'VS speelt China in de kaart'

Ook over de stortvloed van goedkoop Chinees staal zijn de VS en de EU het eens. De Europese Unie heeft al jaren forse handelsbarrières opgeworpen om ervoor te zorgen dat de Europese markt niet wordt overspoeld met Chinees staal, dat tegen veel te lage prijzen wordt gedumpt.

Maar Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zegt dat de importheffingen op staal en aluminium van de VS juist China helpen. "Overcapaciteit is het probleem en de EU is niet de bron daarvan, maar wordt daardoor net zo hard geraakt", aldus Junkcer. "Door landen op de korrel te nemen die niet verantwoordelijk zijn voor de overcapaciteit, speelt de VS de verantwoordelijken voor het probleem in de kaart", vervolgt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van