Economie

Europese Commissie buigt niet voor druk van Trump

01 juni 2018 16:28 Aangepast: 01 juni 2018 16:45
Cecilia Malmström: "Europa is niet het probleem." Beeld © ANP

De Europese Unie buigt niet voor de Amerikaanse druk om de exporten naar de VS te verminderen. Pogingen van de Verenigde Staten om de EU tot concessies te dwingen, zijn resoluut afgewezen.

Dat zei de Eurocommissaris Cecilia Malmström van Handel op een persconferentie over het oplopende handelsconflict tussen de EU en Amerika. "De Verenigde Staten wilden dat wij concessies zouden doen, maar dit is niet de manier waarop de Europese Unie onderhandelt."

Net als Canada en Mexico zijn sinds vanmorgen Europees staal en aluminium voor de Amerikaanse markt onderhevig aan een extra heffing van respectievelijk 25 en 10 procent. Daarmee voegen ze zich bij andere grote staalproducerende landen zoals China, Japan, India en Rusland. Met deze maatregel hoopt president Donald Trump de ooit zo florerende Amerikaanse staalindustrie nieuw leven in te blazen.

China verantwoordelijk

Maar volgens de Europese Commissie is niet de EU, maar China verantwoordelijk voor de tanende Amerikaanse staalsector. Sterker nog, ook Europa zelf heeft last van de Chinezen, zei Malmström. "Europa is niet het probleem. De Europese Unie lijdt ook onder de overcapaciteit en het gedump door China."

Om die reden heeft de EU eerder dit jaar bestaande maatregelen verlengd en extra maatregelen tegen de Chinezen genomen, benadrukte de commissaris voor Handel. Maar dit argument bleek de afgelopen weken tegen dovemansoren gericht. Hierdoor is de EU – net als Mexico en Canada – niet langer vrijgesteld van de Amerikaanse sancties die sinds maart gelden.

Daarop kondigde de EU direct tegenmaatregelen aan, die naar alle waarschijnlijkheid vanaf half juni van kracht zijn. Volgens Malmström is dit geen olie op het vuur, maar een logisch gevolg van eerlijke handel. "We staan in ons recht. We escaleren niet, maar reageren alleen. We nemen slechts proportionele maatregelen."

Harley Davidsons

Zo worden bourbon (Amerikaanse whiskey) en Harley Davidson-motoren fors duurder. Dit zijn niet zomaar wat producten, maar worden gemaakt in staten waar de Republikeinen het voor het zeggen hebben. Zo hoopt de Europese Commissie dat Republikeinse volksvertegenwoordigers Trump op andere gedachten proberen te brengen.

Volgens Malmström hebben de wederzijdse sancties grote consequenties voor zowel bedrijven als burgers aan beide kanten van de Atlantische oceaan. "Dit kan de wereldhandel verstoren. Ik ben bezorgd, en hoop dat het niet verder escaleert." Alleen wanneer de VS de heffingen opheft, is er een weg terug, aldus de Eurocommissaris. "De deur voor dialoog is altijd open."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van