Economie

Brandbrief klokkenluiders ABN naar toezichthouders: 'bank vleugellam'

01 juni 2018 08:07 Aangepast: 19 november 2018 10:01
Kees van Dijkhuizen (links) bij de presentatie van kwartaalcijfers. Beeld © ANP

Een groep managers van ABN Amro heeft de toezichthouders DNB en AFM en het ministerie van Financiën gewaarschuwd voor een vertrouwenscrisis in de top. Daardoor zou de bank 'vleugellam' zijn.

De groep van 21 managers stuurde de brief aan het begin van dit jaar, schrijft Het Financieele Dagblad, dat de brief in handen kreeg. Dat was voor het vertrek van president-commissaris Olga Zoutendijk, wiens manier van leidinggeven een van de redenen was om de brief te sturen.

Maar dat was volgens de managers niet het enige probleem. Waar zij een 'enorme angstcultuur' creëerde, was bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen juist onzichtbaar. Door het gebrek aan richting vechten top en subtop 'elkaar de tent uit'. Daardoor raakt de bank de weg kwijt, wat ervoor zou kunnen zorgen dat het bedrijf een overnameprooi wordt.

Teleurgestelde oudgedienden

Topman Van Dijkhuizen is op de hoogte van de onrust binnen zijn bank, reageert hij tegen de krant. Deels wijt hij die aan het feit dat er mensen van buiten in de top van de bank zijn benoemd, tot teleurstelling van mensen van binnen de bank die ook op die functies hadden gehoopt. "Het is voor iedereen wennen."

Volgens hem wordt het inmiddels weer rustiger binnen de bank. Hij verwijst ook naar de benoeming van Tom de Swaan als opvolger van Zoutendijk.

'Situatie nijpend'

Toezichthouders ECB, DNB en het ministerie van Financiën willen tegen de krant niet reageren. De klokkenluiders stapten naar de krant omdat er volgens hen niets is gedaan met de melding en de situatie nog steeds nijpend is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van