Ga naar de inhoud
Economie

Whiskeybranche: prijzen zeker omhoog bij Europese heffingen

Beeld © Archieffoto ANP

Een fles Jack Daniel's of Jim Beam kan als gevolg van de Europese maatregelen tegen de Amerikaanse importheffingen zomaar flink duurder worden.

De Europese Commissie zal als maatregel tegen de Amerikaanse importheffingen op staal, ook heffingen instellen op een selectie van Amerikaanse producten. Op die lijst staan naast spijkerbroeken en Harley Davidsons ook Amerikaanse whiskey. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld spijkerbroeken moet Amerikaanse whiskey om als zodanig verkocht te mogen worden ook écht in de VS gedistilleerd worden.

Amerikaanse kledingmerken laten de fabricage nog wel eens onder licentie in Europa of Azië doen en dan gelden de heffingen niet. Europa heeft de lijst met producten al klaar,als alle lidstaten ermee instemmen, gaan de heffingenvan 25 procent vanaf 17 juni in. Of dat één-op-één doorberekend gaat worden aan de kassa of de bar, is onduidelijk.

'De prijs gaat omhoog, dat is zeker'

"Daar hebben wij onvoldoende zicht op, uiteindelijk wordt de prijs bepaald door de slijterij of het café", legt Joep Stassen van brancheorganisatie Spiritsnl. "Maar de prijzen gaan omhoog, dat is zeker." Vorig jaar werd voor 1 miljoen liter aan Amerikaanse whiskey naar Nederland geïmporteerd door de leden van zijn organisatie.

Een importeur van het bekende merk Jack Daniels beaamt dat een Europese importheffing zeker effect zal hebben voor liefhebbers van de drank. Volgens hem kan de prijs voor consumenten zomaar met 10 tot 15 procent stijgen.

Niet alleen in de drankbranche zijn er grote zorgen over de handelsoorlog die is losgebarsten. De Nederlandse technologische industrie is 'woedend'. 

'Economische schroothoop'

Volgens ondernemersorganisatie FME zal Trumps staalstrijd tot een 'economische schroothoop' leiden. De importheffingen hebben waarschijnlijk een 'zeer nadelig effect' op de industrie in Nederland, stelt de organisatie.

"Van protectionisme en extra invoerheffingen is nog nooit een land en zijn burgers wijzer geworden'', zegt Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. "Het is dan ook belangrijk dat nu zowel de EU als VS het hoofd koel houdt en zorgt dat de situatie niet verder escaleert. Al is het tegelijkertijd begrijpelijk dat de EU nu ook zijn tanden laat zien en adequaat reageert, want dit mag niet zonder gevolgen blijven.''

'Teleurgesteld'

Staalreus Tata Steel, eigenaar van de voormalige Hoogovens in IJmuiden, is teleurgesteld dat de VS alsnog met importtarieven komt voor staalproducten uit Europa. Het concern hoopt bij de Amerikanen evenwel nog in aanmerking te komen voor een uitzonderingspositie.

Miniatuurvoorbeeld

Plakken staal worden tot rollen staal uitgewalst in de Warmbandwalserij van staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden. (Foto: ANP)

De VS wil volgens Tata Steel uitzonderingen maken voor producten die niet of in onvoldoende mate in de VS kunnen worden geproduceerd. "Wij vragen de Nederlandse overheid en de Europese Commissie om in contact te blijven met de Amerikaanse overheid om dit proces te ondersteunen."

'Slechte uitkomst'

Minister Sigrid Kaag van Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat binnenkort op bezoek bij Tata, laat zij weten. Het besluit van de VS de heffingen door te zetten noemt ze 'onverstandig'. "Dit is een zeer slechte uitkomst. Als EU hebben we een hand uitgestoken richting de VS. Deze is helaas niet aangenomen", laat ze weten.

Ook Amerikaanse bedrijven in Europa zijn ongelukkig met de gang van zaken. "We maken ons grote zorgen over de schade die deze oog om oog, tand om tand strijd toebrengt aan de transatlantische economie en de gevolgen voor banen, investeringen en veiligheid aan beide kanten van de Atlantische oceaan", aldus Susan Danger, de voorzitter de Amerikaanse Kamer van Koophandel in de EU