Ga naar de inhoud
Economie

Onderhandelingen EU en VS mislukt, toch importheffingen op staal

De Amerikaanse importheffingen op Europees staal en aluminium gaan vanaf middernacht in. Dat heeft de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross bekendgemaakt. De Europese Commissie slaat meteen terug met importheffingen op Amerikaanse producten.

Het gaat om heffingen op typisch Amerikaanse producten zoals spijkerbroeken, Harley Davidsons en pindakaas. Die heffingen mogen overigens pas vanaf 17 juni worden ingevoerd. De Europese heffingen zullen dezelfde waarde aan Amerikaanse producten treffen als het schadebedrag dat de Amerikaanse heffingen aanrichten. 

Nederlandse importeurs van Amerikaanse producten verwachten dat de prijzen hierdoor kunnen stijgen, blijkt uit een rondgang van RTL Z. Daarbij is wel van belang of de producten ook écht in de Verenigde Staten gemaakt worden. 

Daarnaast dient de EU morgen een klacht in bij wereldhandelsorganisatie WTO, meldt de Commissie. De heffingen van Trump zijn onrechtmatig en daarom tekent de Commissie bezwaar aan bij de WTO. Dat is precies volgens het plan dat de Commissie eerder al aankondigde.

'Slechte dag'

"Vandaag is een slechte dag voor de wereldhandel. Niet reageren is geen optie voor de EU. Deze eenzijdige maatregelen zijn totaal onacceptabel", aldus Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Commissie. 

De Amerikaanse heffingen treffen Europese export met een waarde van 6.4 miljard euro, meldt de Commissie. Nederland exporteerde vorig jaar voor 570 miljoen euro aan staal naar de Verenigde Staten.

Ook Mexico en Canada

De importheffingen werden in maart aangekondigd door president Trump, maar de Europese Unie, Canada en Mexico kregen twee keer een maand uitstel. De onderhandelingen met de laatste twee landen duurden langer dan gehoopt, aldus Ross tegen internationale persbureaus. 

Met de Europese Unie kwam de VS er ook niet uit, ondanks een gesprek vandaag in Parijs tussen eurocommissaris Cecilia Malmström (Handel) en de handelsgezant van president Trump, Robert Lighthizer. 

Ook voor de Canada en Mexico worden de importheffingen vanaf middernacht van kracht. Mexico reageert met importheffingen op varkensvlees, druiven en appels, meldt persbureau AP.  

Ook in buurland Canada ontsteltenis over het besluit van de regering Trump. "We moeten er maar op vertrouwen dat op een zeker moment het gezonde verstand zal zegevieren. Maar in het besluit van vandaag is daar niets van te zien", aldus premier Justin Trudeau.

Europa op oorlogspad: maar wat mag in een handelsoorlog?

 Oog om oog, tand om tand.