Economie

President geeft Italiaanse populisten extra kans op regering

31 mei 2018 13:25 Aangepast: 31 mei 2018 13:45
Luidi di Maio van de Vijfsterrenbeweging Beeld © Getty

De regering van technocraten staat al klaar. Toch geeft de Italiaanse president de Vijfsterrenbeweging en Lega een extra kans om een politieke regering te vormen. Vandaag moet er meer duidelijkheid komen.

Zonder Paolo Savona (81) als minister van Financiën wilden de Vijfsterrenbeweging en Lega tot nu toe niet regeren. De euro-kritische bestuurder moest hun man worden die in Brussel hard de onderhandelingen in zou gaan om meer binnen te halen. Italianen eerst, is wat Lega leider Salvini veelvuldig riep in de campagne en nog steeds roept, en dan vooral in Brussel.

Vertrouwen

Maar de president van Italië blokkeerde de aanstelling van Savona. Met zo’n EU-kritische bestuurder was hij bang dat het vertrouwen in Italië zou verdwijnen en daarmee de financiering van de grote Italiaanse staatsschuld niet meer mogelijk was.

Met financiële markten die geen vertrouwen meer hebben in het land, zou het simpelweg failliet gaan. Bankiers in Milaan vreesden al dat Italië dan Venezuela achterna zou gaan, een land dat er economisch zeer slecht voor staat. Hij wees een voormalig IMF-kopstuk aan, Carlo Cottarelli, om het land voorlopig te gaan besturen.

Afzetprocedure

Vijfsterren en Lega waren woedend. In plaats van een democratisch gekozen regering zou er nu weer een regering komen van 'het establishment en van de spread', was de kritiek. 

De spread is het verschil tussen de rente van tienjarige staatsobligaties in Italië en in Duitsland. Vanwege de politieke onzekerheid en de mogelijke komst van een regering van twee populistische partijen verdubbelde die spread deze week.

Partijleider Luigi di Maio van de Vijfsterren suggereerde een afzetprocedure voor de president op te zetten. Lega, Vijfsterren en een aantal andere politieke partijen zeiden ook dat ze een technocratenregering niet zouden steunen in het parlement waardoor die in feite krachteloos zou worden. Er moesten dus snel nieuwe verkiezingen komen.

Omslag

Maar woensdagavond sloeg Di Maio om. Hij stapte naar de president en zei bereid te zijn water bij de wijn te doen: "Paolo Savona kan naar een ander ministerie. Voor Financiën zoeken we een andere geschikte persoon."

Savona is zo in ieder geval weg bij de schatkist en zit ook niet in Brussel aan tafel bij gesprekken bij bijvoorbeeld de Ecofin, het overleg tussen alle euroministers van financiën. Lega leider Salvini lijkt er mee in stemmen.

President Matarella wacht nu op de twee coalitiepartners en wie ze nu voorstellen als minister van Financiën. Giuseppe Conte, vorige week nog de voorgedragen premier, mag weer voorzichtig gaan denken aan zijn baan als regeringsleider. Tegen de Italiaanse krant Corriere Della Sera zei hij vandaag dat er 'nooit een plan is geweest' van de coalitie van Vijfsterren en Lega om uit de euro te stappen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van