Economie

TU Delft: klimaatverandering zorgt niet voor meer schade in Europa

31 mei 2018 13:45 Aangepast: 31 mei 2018 13:47
In Vlaardingen stroomden de kades begin dit jaar onder water. Beeld © ANP

Ondergelopen uiterwaarden, overstroomde kades en natte kelders: extreem weer als gevolg van de klimaatverandering zou tot steeds meer schade leiden. Onder andere het Verbond van Verzekeraars waarschuwt hier regelmatig voor, maar onderzoekers van de TU Delft trekken nu een heel andere conclusie.

Zij deden samen met de Amerikaanse Rice University onderzoek naar de economische en demografische veranderingen van overstromingen in Europa in de afgelopen 150 jaar. 

Financiële verliezen nemen niet toe

Hoewel er sinds 1870 een toename is van het aantal overstromingen in de 37 onderzochte Europese landen en meer mensen worden getroffen, leidt dit niet tot grotere financiële verliezen. Ook het aantal dodelijke slachtoffers bij overstromingen neemt niet toe. 

Zie ook: Verzekeraars: meer schade door noodweer vanwege klimaatverandering

In het onderzoek is gecorrigeerd voor zogeheten demografische en economische veranderingen. Europa telt nu immers meer inwoners dan 150 geleden en mensen hebben ook meer bezittingen dan toen. 

Wapenen tegen water

Onderzoeker Dominik Paprotny stelt dat er in de afgelopen decennia zelfs een daling is van de financiële verliezen. Reden is dat we ons bijvoorbeeld beter weten te wapenen tegen water, evacuaties beter verlopen en daardoor zijn de verliezen minder groot. 

Volgens hem wijzen onderzoeken in Europa naar het aantal overstromingen en de hevigheid daarvan niet op een toename van rivieroverstromingen of extreme neerslag. Wel zijn er verschillen binnen Europa. Zo zijn er wel meer overstromingen in Noordwest-Europa. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van