Energietransitie of niet, we hebben de komende jaren nog gas nodig. En dan liever ons 'eigen' gas dan gas uit bijvoorbeeld Rusland. Daarom beloont minister van Economische Zaken Eric Wiebes bedrijven die op de Noordzee gas willen winnen met een extra belastingvoordeel.
Het winnen van gas op zee is relatief duur vergeleken met de gaswinning op land, schrijft Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. Om bedrijven te verleiden om toch in de Noordzee naar gas te blijven zoeken en het vervolgens op te pompen, wil Wiebes ze extra belastingvoordeel geven.
Nu al mogen deze bedrijven onder bepaalde voorwaarden 25 procent van het investeringsbedrag aftrekken van het bedrag waarop de afdracht aan de staat is gebaseerd. Bedrijven die gas of olie winnen, betalen niet alleen vennootschapsbelasting, maar dragen ook een percentage van hun winst af aan de staat, het zogenaamde winstaandeel.
Half miljard extra
Wiebes wil het percentage dat bedrijven mogen aftrekken verhogen naar 40 procent, zonder daar verder nog voorwaarden aan te verbinden. Op deze manier hoopt hij dat er toch weer meer gas op de Noordzee gewonnen zal worden. Hij gaat uit van tussen de 22 en 37 miljard kubieke meter, wat tussen de 180 en 526 miljoen extra aan gasbaten zal opleveren.
Vorig jaar daalden de investeringen met 46 procent naar 131 miljoen euro, in 2016 was dat nog 244 miljoen, blijkt uit cijfers van Energie Beheer Nederland. Dat bedrijf is namens de staat verantwoordelijk voor de winning, de productie, het transport en de verkoop van gas uit de Nederlandse bodem.
Booreiland Noble Ronald Hoope op de Noordzee. Het eiland ligt op de grens van het Nederlands en Engels Continentaal plat. (Foto: ANP)
Extra complicerende factor is dat Nederland in een concurrentiestrijd verwikkeld is met het Verenigd Koninkrijk als meest aantrekkelijke land om gas te winnen. Omdat aan de overkant van de Noordzee al stimulerende maatregelen zijn genomen om de gaswinning op zee op peil te houden, vertrekken bedrijven zelfs uit het Nederlandse deel, meldt Wiebes.
Veiligheid
Huishoudens en bedrijven blijven nog wel afhankelijk van gas, dus zolang er veilig gas gewonnen kan worden, zal dat gebeuren. "Waar dit niet veilig kan, wil ik stoppen", aldus Wiebes. De gaswinning uit 240 kleine gasvelden op land en zee zal in de komende jaren gestaag worden afgebouwd.
Dit jaar zijn de kleine velden in ons land nog goed voor ruim 20 miljard kubieke meter. Ter vergelijking: in Groningen wordt dit jaar nog 24 miljard kubieke meter opgepompt. De gaswinning daar stopt uiterlijk 2030, de winning wordt in 2022 al teruggeschroefd naar 12 miljard kubieke meter.
In 2050 nog maar 1 miljard kubieke meter
Hoe snel de gaswinning uit de kleine velden wordt afgebouwd, is onduidelijk. In een scenario dat Wiebes aan de Tweede Kamer stuurt wordt in 2050 nog maar 1 miljard kubieke meter gewonnen, maar dat kan ook nog ruim het dubbele zijn.
In totaal kan er tot dan nog tussen de 232 en 335 miljard kubieke meter gas gewonnen worden, waarvan 60 procent op zee. Dat levert de staat een bedrag van tussen de 10 miljard en 38 miljard euro op.
Gaswinning op zee
Hoeveel gas er nog gewonnen zal worden, hangt onder meer af van het investeringsklimaat, staat in de brief. En dat heeft dan weer vooral te maken met gaswinning op zee, vandaar dat Wiebes ze een extra belastingvoordeeltje wil geven.