Economie

Rutte ontwijkt vragen over rammelende dividendmemo Wiebes

30 mei 2018 11:44 Aangepast: 30 mei 2018 16:55
Eric Wiebes (l) en Mark Rutte (r) in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

​Minister-president Mark Rutte weigert inhoudelijk in te gaan op het rammelende bewijs dat minister van Economische Zaken Eric Wiebes aandroeg voor de noodzaak om de dividendbelasting af te schaffen. Wiebes schreef vorig jaar een stuk waarmee Rutte zijn onderhandelingspartners moest overtuigen. De PvdA heeft een Kamerdebat met de premier aangevraagd: "De Nederlandse bevolking heeft recht op de waarheid."

In dat stuk, dat een 'VVD-partijdocument' werd genoemd, geeft Wiebes een lijstje aan voorbeelden van bedrijven die Nederland links zouden laten liggen vanwege de dividendbelasting.

Klopt niets van

Uit onderzoek van RTL Z kwam naar voren dat daar niets van bleek uit de bronnen die uiteindelijk door Wiebes zijn geopenbaard. Zo verwees hij bijvoorbeeld naar een stuk waaruit juist blijkt hoe een farmaceut zich in allerlei juridische bochten wrong om op papier juist wél in Nederland gevestigd te zijn.

In eerste instantie waren de namen van de bedrijven weggelakt omdat het om vertrouwelijke informatie zou gaan, maar dat werd ongedaan gemaakt nadat de vraag rees of Wiebes zijn geheimhoudingsplicht had geschonden door de namen op te schrijven in het partijdocument. Wiebes was ten tijde van het schrijven van het memo als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor de Belastingdienst.

Geen commentaar

PvdA-leider Lodewijk Asscher vroeg Rutte onder andere hoe het kan dat er op 'onterechte gronden bronnen worden aangehaald' in het memo en of dat tijdens de formatie al bekend was. Ook werd Rutte gevraagd of hij de opvatting deelt dat de voorbeelden niet kloppen.

Maar in zijn antwoorden schrijft Rutte geen commentaar te kunnen leveren op 'specifieke inhoud of de gang van zaken bij de totstandkoming van het stuk'. Volgens de minister-president zou dat 'de vertrouwelijkheid van de formatie raken'.

Verwijzing naar onjuiste informatie

Ook stelde Asscher vragen over het onterecht weglakken van de bedrijfsnamen, maar ook daar weigert Rutte antwoord op te geven. "Het niet verstrekken aan uw Kamer van bepaalde passages in de stukken (het 'lakken') heb ik in mijn brief van 24 april jongstleden toegelicht", schrijft de premier.

Maar in die brief schrijft Rutte, onterecht, dat de namen waren weggelakt omdat het om 'vertrouwelijke bedrijfsinformatie' zou gaan. Dat de minister-president hieraan vasthoudt is opmerkelijk, omdat minister Wiebes dat later heeft tegengesproken én de namen alsnog heeft vrijgegeven.

Het ministerie van Algemene Zaken kon niet direct antwoord geven op vragen van RTL Z.

Recht op de waarheid

Op verzoek van de PvdA komt er een debat in de Tweede Kamer over de kwestie. "De Kamer vraagt keer op keer om informatie. Het kabinet geeft telkens weer half, onvoldoende of geen antwoord. Er zijn heldere vragen gesteld over de inhoudelijke argumentatie in de dividendmemo's. De minister-president weigert daarop antwoord te geven. De Tweede Kamer en de hele Nederlandse bevolking hebben recht op de waarheid", aldus PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Wanneer het debat plaatsvindt, is nog niet bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van