Economie

EU zet strenger toezicht op bitcoinplatforms in de steigers

03 februari 2016 13:02 Aangepast: 01 augustus 2017 13:30
Beeld © AFP

Bitcoinhandelplatforms moeten, net als 'normale' betaalbedrijven en financiële instellingen, strenger gaan controleren wie hun gebruikers zijn.

Dat staat in een plan van de Europese Commissie. Om te voorkomen dat er via bitcoinplatforms geld witgewassen wordt of bitcoins van en naar terroristen worden gesluisd, moeten de platforms in kwestie aan strengere regels gaan voldoen. 

Als je nu bij een bank een bankrekening opent, moet je (onder meer) een kopie van je paspoort aanleveren. Banken moeten van de wetgever weten wie hun klanten zijn; beter bekend als de know-your-customer regels.

Net als andere financiële bedrijven zouden de bitcoinplatforms nu ook beter moeten gaan achterhalen wie hun klanten zijn. Ze gaan vallen onder de vierde Anti-Money Laundering Directive 'om zo de gebruikers die handelen in virtuele valuta te helpen te identificeren', staat in de aankondiging. 

Druk van Hollande
De nieuwe bitcoinregels vormen een onderdeel van een groter plan om meer grip te krijgen op terrorismefinanciering. Volgens de Financial Times heeft de Franse president Francois Hollande, die terrorismebestrijding nu heel hoog op zijn prioriteitenlijstje heeft staan, flinke druk gezet achter het plan. Overigens zijn er volgens een recent rapport van Europol nog geen bewijzen geleverd dat terroristische groeperingen als IS gebruik maken van bitcoin. 

Daarnaast gaat de commissie onderzoeken of de handelplatforms én wallet providers onder de Payment Service Directive, gezamenlijke betaalregels in Europa, kunnen gaan vallen. Wallets zijn, zoals de naam al impliceert, virtuele portemonnees; een soort bankrekeningen voor bitcoins. 

Verbieden?
In een Q&A beantwoordt de commissie ook nog de vraag 'Waarom niet gewoon virtuele valuta verbieden?'. Het antwoord benadrukt de voordelen van munten zoals bitcoin: “Virtuele valuta worden vaak beschouwd als een bruikbaar middel voor snelle internationale betalingen en goedkope overboekingen’.

Bovendien gaat het nog om een relatief kleine markt: 70.000 transacties per dag, ter waarde van 40 miljoen dollar. Daarmee vormen virtuele valuta volgens de ECB op dit moment geen bedreiging voor de financiële stabiliteit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van