Economie

CPB waarschuwt voor lage en te snel stijgende rente

29 mei 2018 09:34 Aangepast: 29 mei 2018 09:34
Beeld © Archieffoto ANP

Of de rente nu laag blijft, langzaam stijgt of juist te snel stijgt, het gaat sowieso problemen opleveren. Dat meldt het Centraal Planbureau in de jaarlijkse analyse van de risico's voor de financiële markten.

De rente staat op historisch lage niveaus en zullen naar verwachting de komende jaren langzaam stijgen. As dat gebeurt levert het problemen op. Zelfs als de rente níet stijgt, zorgt dat voor problemen, zo meldt het CPB. Het enige scenario waarin er geen problemen worden voorzien is als de rente meestijgt met de economische groei. 

Kwetsbaar

Want als de rente langdurig laag blijft, geldt dat ook voor de dekkingsgraden van pensioenen en de winsten van verzekeraars. Bovendien wordt het financiële systeem als geheel kwetsbaarder door hogere schulden en risicovollere beleggingen.

Miniatuurvoorbeeld

Minder hervormingsprikkels

Een ander negatief bijeffect: door de lage rente worden Zuid-Europese landen en banken minder geprikkeld om te hervormen, want geld lenen blijft goedkoop.

Een langdurig lage rente heeft bovendien tot gevolg dat als er een nieuwe recessie komt, centrale banken de economie niet kunnen stimuleren met het verlagen van de rente.

Te snelle stijging ook riskant

Als de rente harder stijgt dan de economische groei, dan zorgt dat ook voor risico's voor de financiële markten, schrijft het CPB. Het zal voor onrust zorgen en dalende aandelenkoersen. In Nederland heeft het mogelijk een dip op de huizenmarkt als gevolg, want ook de hypotheekrente zal stijgen.

Het hebben van schulden wordt duurder voor overheden, bedrijven en huishoudens, want die gaan er meer rente over betalen.

Dat zal vooral gevaarlijk kunnen zijn voor landen zoals de Verenigde Staten en Italië, die torenhoge staatsschulden hebben. Maar daarmee is de Nederlandse economie niet veilig: als er een recessie komt, heeft dat ook op 'gaat dit ook op ons grote impact hebben'.

Handelsbeleid Trump

Behalve de rente zijn er nog meer risico's voor de financiële markten, waarvan het 'grillige' handels- en buitenlandbeleid van de Verenigde Staten en een chaotische brexit de belangrijkste zijn.

Er is ook een 'klimaatrisico', meldt het CPB. Het instituut doelt op strengere regelgeving door overheden, bijvoorbeeld om de afspraken uit het Parijse klimaatakkoord te halen. Dat zou betekenen dat banken, pensioenfondsen en verzekeraars verliezen moeten nemen op hun investeringen.