Economie

Frankrijk houdt zich na 10 jaar weer aan EU-begrotingsregels

23 mei 2018 14:18 Aangepast: 23 mei 2018 14:24
Beeld © iStock

Frankrijk heeft na tien jaar op het Europese strafbankje zijn lesje geleerd. Het land voldoet voor het eerst sinds 2007 weer aan de begrotingsregels.

Die regels schrijven voor dat het begrotingstekort van eurolanden niet hoger mag zijn dan 3 procent. Als een land het echt bont maakt, kunnen er ook hoge boetes opgelegd worden, maar dat is nog nooit gebeurd. Ook Frankrijk heeft in al die jaren geen boete hoeven betalen aan de EU.

Tekort onder de 3 procent

In 2017 had Frankrijk een begrotingstekort van 2,6 procent, onder de grens dus van het 'buitensporig tekort'. Wel heeft Frankrijk nog altijd een veel te hoge schuld van 97 procent van de omvang van de Franse economie, terwijl 60 procent het Europese maximum is.

Maar volgens de Europese Commissie is Frankrijk op de goede weg om die schuld naar beneden te brengen de komende jaren en dus voldoet het land weer aan de regels.

Uniek

Nu zelfs Frankrijk weer aan de norm voldoet, ontstaat er een unieke situatie in de eurozone: voor het eerst sinds de invoering van de gezamenlijke munt is er geen enkel euroland met een tekort dat groter is dan 3 procent.

Eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken, Pierre Moscovici, was dan ook opgetogen: "Vandaag komen we weer een stap dichter bij het achter ons laten van de nalatenschap van de crisis." Moscovici kan het weten, hij was twee jaar lang zelf verantwoordelijk voor het te grote tekort van Frankrijk, toen hij minister van Financiën van dat land was.

Spanje voeldoet niet

Hoewel alle eurolanden nu een tekort hebben dat lager is dan 3 procent, is het strafbankje nog niet leeg. De verwachting is namelijk dat Spanje dit jaar wel aan de norm voldoet, maar niet aan de afgesproken doelen voor het structureel gezond maken van de overheidsfinanciën.

Wat de Europese Commissie betreft, heeft het land nog niet de benodigde fiscale maatregelen genomen.

Nederland heeft een overschot

In Nederland hoeven we ons al een tijdje geen zorgen meer te maken over de Europese begrotingsregels. Vorig had de staat een overschot van 1,1 procent van het bbp. De staatsschuld daalde ook tot onder de EU-grens van 60 procent: die bedraagt nu nog 56,7 procent van het bbp.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van