Ga naar de inhoud
Economie

'Invoering betaalwet PSD2 opnieuw vertraagd'

Het kantoor van De Nederlandsche Bank, toezichthouder op de financiële sector. Beeld © Archieffoto ANP

De invoering in Nederland van nieuwe Europese wetgeving over hoe banken met betaalgegevens van hun klanten moeten omgaan, is opnieuw vertraagd.

Volgens Het Financieele Dagblad wordt de al opgeschoven deadline van 'voorjaar 2018' niet gehaald. De Europese richtlijn zou eigenlijk op 1 januari ingaan. Maar Nederland haalde het niet om de wetgeving op tijd af te hebben.

Geen wet, geen vergunning

Met de richtlijn krijgen niet-banken, zoals fintechbedrijven, ook toegang tot betaalgegevens van bankklanten, als die laatste daar toestemming voor geven althans. 

Hiermee wordt het voor fintech-bedrijven makkelijker om met traditionele financiële instellingen te concurreren. Maar zolang er geen wet is, geeft toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB) geen vergunning af aan de fintechs, die daardoor niet aan de slag mogen.

En dat zorgt ervoor dat Nederlandse fintechbedrijven een achterstand oplopen op de concurrentie uit Europese landen waar de wetgeving wél op tijd af was, beklagen de bedrijven zich in een enquête van de krant samen met brancheorganisatie Holland Fintech. Eenderde van de ondervraagde bedrijven overweegt om naar een ander land te verhuizen.

Gesteggel tussen toezichthouders

Dat de wetgeving zo lang op zich laat wachten, wordt veroorzaakt door gesteggel tussen toezichthouders DNB, die de financiële sector in het takenpakket heeft, en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die laatste controleert of persoonsgegevens wel volgens de wet worden opgeslagen.

Vanwege de invoering van de nieuwe Europese privacywetgeving AVG, waar banken ook onder vallen, vindt de AP dat het toezicht helemaal bij hen zou moeten komen te liggen, schrijft de krant.

In een brief aan de Tweede Kamer meldde minister van Financiën Wopke Hoekstra in april al dat 'de precieze verdeling' van het toezicht meer tijd in beslag nam dan verwacht. Hierdoor is er nog steeds geen wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, met het gevolg dat de behandeling ervan waarschijnlijk pas na het zomerreces komt, verwachten bronnen van de krant. 

Dit gebeurt er met je bankgegevens als de Payment Services Directive 2, zoals de regelgeving voluit heet, is ingevoerd:

Dit is een artikel van