Economie

Senioren verstoren gesprek Tweede Kamer over pensioenen

17 mei 2018 20:37 Aangepast: 17 mei 2018 21:01
De actievoerders op een still uit de video die 50PLUS-Kamerlid Corrie van Brenk tweette. Beeld © Twitter / @CvanBrenk

Een zogeheten rondetafelgesprek over pensioenen in de Tweede Kamer is verstoord door protesterende ouderen onder aanvoering van 50PLUS en vakbond FNV. De zaal waarin de hoorzitting was, werd zelfs tijdelijk ontruimd.

Veelal oudere mannelijke bezoekers van de hoorzitting scandeerden luidkeels voor 'indexatie voor elke generatie', blijkt uit een filmpje van 50PLUS-Tweede Kamerlid Corrie van Brenk.

De zaal werd hierna ontruimd, meldden meerdere aanwezige journalisten. Presentator Cees Grimbergen was ook onder de aanwezigen die gesommeerd werd de zaal te verlaten.

Geen indexatie

Dat er nu niet wordt geïndexeerd bij veel pensioenfondsen, is voor vele ouderen onverteerbaar, omdat hun pensioen minder hard stijgt dan de inflatie.

Ouderenpartij 50PLUS en vakbond FNV springen voor hen in de bres, met het rumoer in het parlementsgebouw tot gevolg.

Indexatie?

Indexeren is het verhogen van pensioen om ervoor te zorgen dat deze net zo hard stijgen als de inflatie. 

Dat lukt lang niet altijd, omdat de dekkingsgraden van veel pensioenfondsen lang niet altijd hoog genoeg waren in de afgelopen jaren. De dekkingsgraad is het percentage waarmee de financiële situatie van een pensioenfonds wordt uitgedrukt. 

Is die 100 procent, dan heeft een pensioenfonds precies genoeg geld in kas om alle pensioenen te betalen. Om de pensioenuitkeringen te kunnen verhogen, is een hogere dekkingsgraad nodig.

Evaluatie nieuwe regels

Het gesprek in de Tweede Kamer is een evaluatie met experts uit de pensioenwereld van regels die in 2015 zijn ingevoerd: het nieuwe financieel toetsingskader (nFTK). Volgens de oudere demonstranten zijn die regels te streng, omdat die ervoor zorgen dat de pensioenen niet verhoogd kunnen worden in gelijke tred met inflatie en lonen.

Vakbond FNV was al verbolgen dat zij niet mochten meepraten over de kwestie. Halverwege april organiseerde de vakbond al een protestactie waarbij het gebouw van toezichthouder DNB werd bezet. De circa 200 demonstranten eisten een gesprek met president Klaas Knot, die op dat moment alleen in Washington zat.

DNB: juist minder uitkeren

Opmerkelijk: voorafgaand aan de hoorzitting liet DNB al weten dat de wet juist niet streng genoeg is. Volgens DNB zouden de fondsen meer premie moeten innen en minder moeten uitkeren.

Nu leunen de fondsen nog te veel op goede beleggingsresultaten voor een gezonde financiële huishouding, maar als die zouden tegenvallen, dan komen de fondsen en dus de pensioenen in gevaar.

Na de korte onderbreking is het gesprek overigens zonder publiek voortgezet. 

`