Economie

Bloemenbranche: Bedrijven gaan failliet door btw-verhoging

17 mei 2018 18:30 Aangepast: 17 mei 2018 18:30

Het lage btw-tarief wordt volgend jaar verhoogd, tot woede van sommige ondernemers. De bloemenbranche begint deze week met protesteren, in de hoop dat Den Haag luistert.

​Het lage btw-tarief van 6 procent wordt 1 januari verhoogd naar 9 procent. Het past in het kabinetsbeleid dat belasting op arbeid wil verlagen en dat te verleggen naar belasting op consumptie. Onder meer voedingsproducten, water, agrarische producten, geneesmiddelen, boeken en tijdschriften worden duurder. 

Volgens directeur Marco Maasse van de Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) gaan veel van deze sectoren in de komende tijd hun onvrede over de verhoging laten horen. De bloemenbranche trapte deze week af met een protest in Den Haag. "Deze btw-verhoging gaat ten koste van de marge van de bloemist. En omdat die voor velen al krap is, gaat het dan niet meer. Zaken gaan sluiten."

3000 bloemisten

Nederland telt 3000 bloemisten die samen goed zijn voor 5000 voltijd banen. Volgens de VBW verdwijnen er 260 voltijds banen doordat bloemisten stoppen of inkrimpen. "Dan heb je het over bloemisten op alle niveaus. Van specialisten in de luxe grote boeketten, bijvoorbeeld voor bruiloften, tot de eenvoudigere boeketmakers en de bloemenverkopers zoals je op de markt ziet."

De VBW liet de gevolgen van de btw-verhoging onderzoeken en zegt dat de branche die nu goed is voor een jaaromzet van 1 miljard euro daar 52 miljoen euro gaat inleveren.  Kleine bloemisten zouden daarmee een salaris onder het minimumloon gaan verdienen.

Rare prijzen

Maasse denkt dat niet veel bloemisten de hogere btw door gaan berekenen aan de klant. "Je krijgt dan rare prijzen." Een bosje van 5 euro wordt dan 5 euro en 14 cent. "Maar het is ook een prijsverhoging waar geen hogere toegevoegde waarde tegenover staat. Dat is slecht voor onze branche."

De voorman van de VBW hekelt ook het feit dat de regering de btw-verhoging zegt te compenseren met een lagere inkomstenbelasting, maar dat die meevaller voor de consument later komt.

Volgens een woordvoeder van het Ministerie van Financiën wordt de verlaging van de inkomstenbelasting én van de vennootschapsbelasting stapsgewijs ingevoerd. De eerste verlaging is op 1 januari 2019. "Het hele pakket zorgt uiteindelijk voor een stijging van de koopkracht." 

Maasse gelooft daar in ieder geval voor de eerste periode niet in: "Wat je krijgt is dat mensen over de grens hun boodschappen, inclusief het bosje bloemen, gaan doen."

Onbegrip

De VBW vindt ook dat met de btw-verhoging andere ambities van dit kabinet worden afgezwakt. "Door de btw-verhoging worden groente, fruit en sporten duurder. Terwijl we gezonder moeten leven en langer werken."

"En het zet mensen nog meer aan goedkope minder duurzame producten te kopen. Wij snappen net als 85 procent van de bevolking de logica van dit beleid niet", aldus Maasse.  

`