Economie

Kamer trekt 'gele kaart' tegen voorstel EU-taks voor techreuzen

16 mei 2018 20:47 Aangepast: 17 mei 2018 10:14
Eurocommissaris Pierre Moscovici is een van de initiatiefnemers van het plan. Beeld © AFP

De Tweede Kamer wil dat de Europese Commissie zijn voorstel voor het belasten van techbedrijven aanpast. Een meerderheid is tegen de huidige plannen voor een Europese winstbelasting voor techbedrijven.

De Europese Commissie wil dat techbedrijven belasting gaan betalen over de winsten die ze maken in de landen waar die winst daadwerkelijk is gehaald. Dit zou met name consequenties hebben voor grote Amerikaanse bedrijven zoals Facebook, Twitter, Amazon en Google.

Volgens de Commissie betalen techbedrijven 9,5 procent belasting, terwijl de gemiddelde belastingdruk voor 'gewone' bedrijven 23 procent is. Dat komt doordat de huigie belastingsystemen niet zijn ingericht op bedrijven die wereldwijd actief zijn op internet.

Belastingbevoegdheden behouden

Maar het eerste voorstel van de commissie stuit direct op weerstand in de Tweede Kamer. Er zijn bezwaren op de wijze van belasten en op het gebied van de subsidiariteit, wat betekent dat de Kamer wil voorkomen dat er belastingbevoegdheden worden overgeheveld van Den Haag naar Brussel.

En dus trekt de Kamer een zogeheten 'gele kaart'. Dat is de mogelijkheid die nationale parlementen hebben om aan te geven dat het onderwerp van een wetsvoorstel niet op Europees niveau, maar op landelijk, provinciaal of gemeentelijk niveau thuishoort. Overigens tot groot ongenoegen van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels.

'Kritiek niet terecht'

Maar die kritiek is niet terecht, legt SP-Kamerlid Renske Leijten uit aan RTL Z. "Dit betekent niet dat het plan voor winstbelasting is afgeschoten. Een meerderheid van het parlement wil juist zo'n belasting, maar wil dat het huidige voorstel - dat er voor Europese begrippen heel snel is gekomen - wordt aanpast wat betreft de vorm en de juridische basis."

Dat wil volgens haar niet zeggen dat er niet samengewerkt kan worden op Europees niveau. "Dit voorstel betekent een oprekking van het primaat van de Europese Commissie. Dat willen we niet. Dat geldt ook voor de hoogte van de voorgestelde uniforme taks van 3 procent. Dit is een maximum en dat willen we niet. Een minimumtarief is juist nodig, zodat er niet onder die bodem geconcurreerd kan worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van