Economie

Hoekstra zet opnieuw vraagtekens bij beloningen Van Lanschot

14 mei 2018 21:23
Beeld © ANP

Minister Hoekstra geeft de kleine bank Van Lanschot opnieuw een oorveeg in antwoorden op Kamervragen over het beloningsbeleid. De top krijgt er dit jaar tussen de 20 en 25 procent bij.

Hoekstra herhaalt in de brief aan de Kamer zijn eerdere woorden dat de loonsverhoging 'niet bijdraagt aan het herstellen van het vertrouwen in de sector', en schrijft in gesprek te willen gaan met de banken om herhaling te voorkomen.

Ongepast?

Volgens de minister is het namelijk maar de vraag of het wel gepast is dat een kleine bank zich vergelijkt met de grote banken in Nederland, en beursgenoteerde bedrijven buiten de bankensector, om een beloning voor de directie te bepalen. Hij wil daarom met de banken in gesprek om de gedragsregels uit de Code Banken aan te scherpen.

Die zijn nu nog rijkelijk vaag en stellen bijvoorbeeld dat 'het maatschappelijk draagvlak' in ogenschouw genomen moet worden bij het vaststellen van de topbeloningen. Ook moet er rekening gehouden worden met de 'internationale context'.

Maatschappelijk draagvlak?

Hoekstra wil de definitie van 'maatschappelijk draagvlak' aanscherpen, om dit soort gevallen te voorkomen. Eerder dit jaar was er ook al grote consternatie over de voorgenomen salarisverhoging voor ING-topman Ralph Hamers. Die ging uiteindelijk niet door.

Naast een aanscherping van de Code Banken 'overweegt' de minister ook nog drie andere wettelijke maatregelen. Banken zouden bijvoorbeeld moeten uitleggen wat het maatschappelijk belang is van het bedrijf en hoe dat in verhouding staat tot de beloningen.

Daarnaast wil Hoekstra kijken of het mogelijk is om topmensen te verplichten aandelen die ze krijgen een aantal jaren vast te houden. En tot slot wil hij de clawbackwetgeving uitbreiden. Het moet dan mogelijk worden om naast de bonus ook het vaste salaris terug te halen als een bank of verzekeraar staatssteun krijgt. 

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van