Ga naar de inhoud
Economie

Kamervragen Omtzigt: hoever is de Belastingdienst met privacywet AVG?

Beeld © Archieffoto ANP

Hoever is de Belastingdienst eigenlijk met het implementeren van de nieuwe privacywetgeving AVG? Halverwege april meldde de fiscus dat het de invoerdatum niet zou halen. Hoe staat het er nu voor, wil Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) weten.

"Sportclubs gerund door vrijwilligers moeten voor iedere foto op de website toestemming vragen, terwijl de Belastingdienst veel belangrijkere privé-gegevens heeft", motiveert hij de 25 Kamervragen. "Is het wel verstandig dat iedereen zit te kijken of sportclubs het wel op orde hebben, moeten we niet naar de overheid kijken."

Vanaf 25 mei moeten bedrijven en overheden om toestemming vragen als ze data van burgers opslaan en meer vertellen wat ze met die gegevens doen.

Dat Omtzigt zich daarbij op de fiscus richt, heeft grofweg drie redenen. "We hebben een paar grote datalekken gezien bij de overheid", verwijst hij naar onder meer het datalek bij de Broedkamer.

Datalekken

Bij deze belangrijke afdeling van de Belastingdienst waren gegevens van burgers en bedrijven niet veilig, omdat data werd verstuurd naar derden en medewerkers zonder reden zochten naar info over individuele belastingbetalers.

Daarnaast heeft de dienst mogelijk de grootste en meest privacygevoelige verzameling data van Nederlanders in beheer. In april meldde de fiscus al dat het niet zou lukken om 'volledig compliant' te zijn met de nieuwe Europese privacy-wetgeving. 

"Zeker bij de Belastingdienst mogen we wel strenger kijken", vervolgt Omtzigt. "Iedereen moet zich aan de belastingregels houden, maar ze houden zich lang niet altijd aan hun eigen regels." Hij doelt op onder meer de naheffing die de fiscus moest betalen vanwege de uit de hand gelopen vertrekregeling. 

Wanneer dan wél klaar?

Of Omtzigt antwoord krijgt op zijn vragen voor de invoering van de AVG op 25 mei? "De wetgeving stond al sinds 2016 vast, dus ze zouden die antwoorden onmiddellijk klaar moeten kunnen hebben", zegt Omtzigt. "Het doel is vooral dat ze aangeven hoe ver ze zijn, dat ze 25 mei niet halen, is al wel duidelijk."

Behalve dat hij wil weten wanneer de fiscus aan de wetgeving voldoet, wil hij ook weten hoeveel onderzoeken er op dit moment lopen door de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens. Die doet sinds onder meer onderzoek naar het gebruik van het burgerservicenummer (BSN) in het btw-nummer van zzp'ers.

De Belastingdienst was niet direct bereikbaar voor commentaar.