Economie

Argentinië wil peso redden met miljardenlening van IMF

10 mei 2018 13:35 Aangepast: 10 mei 2018 14:30
Man kijkt naar bord met de koersen in Buenos Aires Beeld © ANP / AFP

Het doet pijn, maar Argentinië gaat vandaag praten met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een noodlening van 30 miljard dollar (25,3 miljard euro). Dat geld is volgens president Mauricio Macri nodig om een financiële crash te vermijden en de peso te redden.

Argentinië worstelt al jarenlang met schulden. In 2001 ging het land bankroet en werd er fors geleend om er weer bovenop te komen. Sindsdien gaat het op en neer met de economie van het land. Twaalf jaar geleden werden de banden met het IMF verbroken toen de toenmalige schuld van 10 miljard dollar werd afbetaald. 

Wat nu?

De lening die Argentinië nu wil van het IMF is waarschijnlijk een zogenaamde 'stand by' overeenkomst, met een hoger bedrag dan normaal gesproken wordt uitgeleend. De regeling kan tot drie jaar duren, maar meestal geldt hij voor een tot twee jaar.

De Argentijnse overheid heeft nog geen bedrag genoemd. Ambtenaren die nauw betrokken zijn bij de gesprekken met het IMF zeggen tegen Clarín, de grootste krant van het land, dat nog niet bekend is om wat voor soort lening gaat en wat de hoogte ervan zal zijn.

30 miljard lenen, maar wél met wat voorwaarden

Argentinië zal volgens de krant waarschijnlijk een bedrag van 30 miljard dollar vragen, maar dat in overleg met het IMF ook een ander bedrag kan worden afgesproken. 

De stand-by overeenkomst heeft als doel om hervormingen door te voeren die een land weer op het financieel stabiele, duurzame pad brengen. Het IMF kijkt dan mee met de overheid en controleert of de gestelde doelen gehaald worden. Over die voorwaarden wordt de komende zes weken gesproken tussen het IMF en Argentinië, zegt een woordvoerder van minister van Economie Nicolas Dujovne. 

Kleine groei?

Het IMF concludeerde in 2017 nog dat de Argentijnse economie langzaam aan het opkrabbelen was en verwachtte zelfs een kleine groei.

Toch zag het IMF ook negatieve effecten. Door het grote begrotingstekort moest er meer buitenlands geld geleend worden. Daardoor wordt de kredietwaardigheid van de centrale bank weer aangetast, waarschuwde het IMF. 

Hoge inflatie, rentetarieven verhoogd

In datzelfde rapport werd voorspeld dat de inflatie licht zou dalen, maar dat die nog steeds erg hoog zou blijven. Dat blijkt nu ook uit te komen. 

De centrale bank heeft de rentetarieven verhoogd naar 40 procent, terwijl het een paar weken terug nog 27 procent was. Met de verhoging wordt gepoogd om de stijgende inflatie een halt toe te roepen en de peso te redden. 

Miniatuurvoorbeeld

Een man kijkt naar de wisselkoers in Buenos Aires. (beeld: ANP/AFP)

Dollar wordt sterker, schulden groter

De Argentijnse munt peso heeft dit jaar bijna 20 procent van de waarde verloren, terwijl de dollar juist sterker wordt. Daardoor worden de schulden in Argentinië groter en wordt het lastiger om internationale schulden af te betalen. 10 procent van de reserves van de nationale bank zijn gestoken in het tegengaan van de daling. Dat heeft al 8 miljard dollar gekost, waardoor er nog 55 miljard in reserve is.  

De Argentijnen hebben afgelopen zomer voor 2,75 miljard dollar aan obligaties met een looptijd van 100 jaar in de markt gezet. Beleggers hebben die obligaties massaal gedumpt tegen lagere prijzen, wat bijdraagt aan de problemen.

IMF wint niet de populariteitsprijs

Hoewel hard nodig voor de economie, lijkt het erop dat de Argentijnen niet per se blij gaan worden van de afspraken die met het IMF gemaakt gaan worden. Argentinië kan hoogstwaarschijnlijk wel geld lenen tegen gunstige tarieven, maar de voorwaarden zullen president Macri niet populair maken. Dat is het IMF sowieso niet in Argentinië.

Dat komt door de rol die het IMF speelde bij het faillissement en de crisis in 2001. Toen kreeg het IMF kritiek van buitenlandse investeerders, maar ook van de Argentijnen zelf. Die investeerders vonden juist dat het fonds niet kritisch genoeg was.

Maar de Argentijnen vonden het IMF veel te streng, vooral omdat het IMF erop aandrong dat de buitenlandse schulden wel betaald werden wat in 2006 gebeurde.

Toen al zei een IMF-econoom tegen persbureau Bloomberg dat de aflossing te vroeg kwam. Het land zou onvoldoende financiële reserves hebben opgebouwd om op eigen benen te staan en daarom andere, duurdere financiering moeten vinden, zoals de staatsobligaties. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van