Ga naar de inhoud
Alles over de nieuwe privacywet (AVG)

Waakhonden nog niet klaar voor privacywet, AP wil 100 man extra

Aleid Wolfsen Beeld © ANP

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vreest dat de organisatie niet voldoende mensen heeft om privacywet AVG goed te kunnen handhaven. De wet geldt vanaf 25 mei en bij de AP zijn zorgen.

Dat zegt een woordvoerder tegen RTL Z na berichtgeving door NU.nl. De Nederlandse privacywaakhond heeft het personeelsbestand al fors uitgebreid, van 72 medewerkers in 2017 naar 123 fte en 133 medewerkers op dit moment. 

Maar vooralsnog lijkt dat te weinig. Uit een onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd bleek dat voor de handhaving zeker 185 werknemers nodig zijn. De AP wil nu zo snel mogelijk doorgroeien naar dat aantal medewerkers, maar mogelijk zijn er meer nodig. "Op basis van de huidige instroom denken wij dat er 222 medewerkers nodig zijn op termijn", laat een medewerker weten.  

Mogelijk nog 100 werknemers nodig

Of dat in de praktijk ook zo uitpakt moet nog blijken, zegt de woordvoerder. "Als de wet eenmaal geldt is het afwachten. Als alle bedrijven netjes aan de wetgeving voldoen kunnen we het misschien aan met 185 mensen. Maar als er heel veel klachten komen, zullen we ook meer mankracht nodig hebben." 

Als de AVG eind deze maand gaat gelden moeten bedrijven niet alleen zeggen wát ze gebruiken, maar ook waarvóór en hoe en hoe lang ze het opslaan. En een gebruiker moet de toestemming die is gegeven voor het bewaren van de data net zo makkelijk weer kunnen intrekken.

De Autoriteit Persoonsgegevens controleert in Nederland of bedrijven zich aan de regels houden. Als dat niet het geval is kunnen er flinke boetes worden uitgedeeld.

Europese waakhonden ook niet klaar

De AVG is de Nederlandse privacy die voortvloeit uit de Europese General Data Protection Regulation (GDPR). Ook de andere privacywaakhonden in Europa zijn naar eigen zeggen niet klaar voor handhaving, zeggen ze tegen Reuters.

Het persbureau heeft aan de verschillende waakhonden gevraagd of ze genoeg budget en slagkracht hadden voor de GDPR. 17 van de 24 geven aan dat ze er nog niet klaar voor zijn.