Economie

Bankiers verlaten Londen na brexit, maar gaan niet naar Amsterdam

03 mei 2017 14:41 Aangepast: 16 maart 2018 12:25
De Amsterdamse Zuidas, waar veel financiële instellingen gevestigd zijn. Beeld © Archieffoto ANP

Het kondigde zich al aan, maar het beeld wordt steeds duidelijker: de naderende brexit zorgt ervoor dat banken hun activiteiten deels vanuit Londen verplaatsen naar het Europese vasteland. Maar ondanks een intensieve lobby kiezen ze vooralsnog niet voor Amsterdam.

Financiële giganten zoals UBS, Goldman Sachs en HSBC verhuizen duizenden bankmedewerkers, blijkt uit een inventarisatie van persbureau Bloomberg. De Zwitserse zakenbank UBS verplaatst 1500 bankiers naar Frankfurt. Hun Amerikaanse concurrent Goldman Sachs kiest ook het Duitse financiële hart als nieuwe standplaats voor 1000 banen.

De collega's van JP Morgan moeten de verhuiswagens richting de Ierse hoofdstad Dublin, Frankfurt en Luxemburg sturen. Want dat is waar de Amerikanen een deel van hun personeel naar toe stuurt. Voor het referendum kondigde de bank aan zo'n 4000 banen uit Londen weg te halen. Zelfs Britse banken verplaatsen een deel van hun staf: HSBC naar Parijs (1000 banen) en Barclays naar Ierland (150). 

Angst voor verlies toegang tot Europese markt

De crux: met het verlaten van de Europese Unie hebben de Britten geen toegang meer tot de vrijhandelszone. Banken vrezen dat Europese toezichthouders hen aan strengere eisen zullen onderwerpen dan Europese concurrenten als zij hun hoofdvestiging in Londen houden.

Thumbnail

Het Londense zakendistrict Canary Wharf. (Foto: EPA)

Van grote internationale banken koos tot nu toe alleen de Japanse zakenbank Mitsubishi voor Amsterdam. De grootste Japanse bank kondigde eind vorig jaar aan haar Londense activiteiten naar Amsterdam te verplaatsen.

'Amsterdam nog in onderhandeling'

Amsterdam zet sinds het referendum extra in op het verleiden van bedrijven om zich in de hoofdstad te vestigen. Dat de grote financials nu voor andere steden lijken te kiezen, zorgt nog niet voor hoofdbrekens op het stadhuis. "Er lopen gesprekken met allerlei soorten bedrijven, zodra we resultaat boeken dan melden we die", zegt een woordvoerder van wethouder Kajsa Ollongren. Met welke bedrijven er onderhandeld wordt, wil hij niet zeggen. 

Hij legt nog uit dat Amsterdam niet alleen maar mikt op bedrijven die nu in Londen zitten, maar ook op bedrijven uit de VS en Azië die zich in Europa willen vestigen. "Het is al jaren beleid, waarin Londen altijd onze concurrent was", zegt de woordvoerder. "Onze manier van acquisitie lijkt te werken, zolang de keuzes nog niet zijn gemaakt, blijven wij er extra op inzetten", voegt hij nog toe.

Extra Britse bedrijven in 2016

Vorig jaar vestigden 19 Britse bedrijven zich in Amsterdam, een stijging die deels aan de extra acquisitie na de brexit te danken is, meldde Ollongren eerder.

Er is ook nog hoop voor Ollongren: Deutsche Bank en Morgan Stanley hebben nog niet bekend gemaakt waar ze hun 'Britse' bankiers naar toe laten gaan. Als het Amsterdam lukt om deze banken binnen te halen, zou dat een meesterzet zijn. Uit eerdere publicaties van deze banken over hun post-brexit-plannen valt op te maken dat zij in totaal 5000 banen willen verplaatsen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van