Economie

Winst PostNL fors gedaald, omzet 1 procent omhoog

08 mei 2018 06:59 Aangepast: 08 mei 2018 09:26

De winst van PostNL is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald, van 41 naar 14 miljoen euro. De omzet steeg wel iets, in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

PostNL boekte een omzet van 875 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 870 miljoen euro. De aan e-commerce gerelateerde omzet steeg van 34 procent naar 42 procent, meldt het bedrijf. 

Het zogenoemde onderliggend cash bedrijfsresultaat kwam uit op 29 miljoen, een daling van 42 procent. PostNL rekent voor dit jaar op een onderliggend cash bedrijfsresultaat tussen de 160 miljoen euro en 200 miljoen euro.

Concurrentie en minder post

PostNL voelt op de postmarkt steeds meer druk van concurrent Sandd. Dat bedrijf introduceerde vorig jaar een eigen postzegel en kreeg door de overname van branchegenoot Van Straaten landelijke dekking. 

Om het de teruglopende inkomsten uit postbezorging op te vangen, is PostNL ook aan het reorganiseren. Het bedrijf bespaarde het afgelopen kwartaal 8 miljoen euro met kostenbesparingen. Onlangs werd bekend dat PostNL 75 banen schrapt van leidinggevenden op voorbereidingslocaties waar de post wordt verdeeld voor die bezorgd wordt.

'Consolidatie onvermijdelijk'

Op dit moment wordt er in de zogenoemde postdialoog overlegd tussen de branche en de overheid over de toekomst van postbezorging in Nederland. Die gesprekken gaan de komende weken verder. 

"We herhalen dat regelgeving zo spoedig mogelijk moet worden aangepast om een ordelijke en rationele aanpassing van de Nederlandse postmarkt te kunnen faciliteren'', aldus topvrouw Herna Verhagen. Consolidatie, het samengaan van bedrijven door fusies en overnames, is volgens haar 'onvermijdelijk'.

Hints op overnames

Hoe dat precies vorm moet krijgen, houdt Verhagen voor zich, maar ze hint wel op overnames in de sector. "Maar er lopen nu vier of vijf postbezorgers door de straat met een posttas die elk jaar leger wordt. Ik denk dat die postvolumes samengevoegd moeten worden in één posttas.''

Een terugkeer naar een monopoliepositie voor de bezorging van post heeft de topvrouw niet voor ogen. "Er zijn heel veel kleine postbedrijven actief op de Nederlandse markt. Ik denk dat dat voorlopig nog wel zo blijft.''

Bij de presentatie van de vorige kwartaalcijfers gaf PostNL nog een winstwaarschuwing af vanwege de financiële gevolgen van de nieuwe regels van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van