Ga naar de inhoud
Economie

Personeel Eneco wil af van 3 commissarissen

Een windmolenpark van Eneco. Beeld © ANP

De centrale ondernemingsraad (or) van Eneco wil dat drie van de huidige zes commissarissen van het energiebedrijf worden geschorst. Het personeelsorgaan heeft ook een verzoek ingediend bij de Ondernemingskamer voor de aanstelling van twee nieuwe toezichthouders met een doorslaggevende stem.

Dat bevestigde een woordvoerder van de or na berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Het is langer bekend dat de or het handelen van de raad van commissarissen wil laten onderzoeken in het conflict met een groot deel van de aandeelhouders over de geplande privatisering van Eneco.

'Wankel en zwalkend beleid'

Het bedrijf is in handen van een grote groep gemeenten en afgelopen najaar werd een verkoopproces in gang gezet. Vooral de vraag wie nu uiteindelijk over de verkoop beslist, de commissarissen of de aandeelhouders, is bron van zorg. De or is met name bang dat de commissarissen eerder dit jaar afstand hebben genomen van hun vetorecht in het verkoopproces.

In het document, waar de krant over beschikt, haalt de or hard uit naar de toezichthouders, en in het bijzonder naar president-commissaris Edo van den Assem en commissarissen Marike van Lier Lels en Mirjam Sijmons, die worden beticht van 'wankel en zwalkend' beleid.

Plotseling vertrek ceo 

Het gevraagde onderzoek moet ook helpen om tot een zorgvuldig verkoopproces te komen, waarin de duurzame visie van Eneco en de belangen van de werknemers worden gegarandeerd, zoals is toegezegd door de commissarissen.

Ook moet meer duidelijk worden over het, volgens het personeelsorgaan, plotselinge vertrek van Eneco-topman Jeroen de Haas en over het eerder bemiddelingstraject. Ook wil de or dat de handelswijze van de aandeelhouders in het onderzoek wordt betrokken.

Meer op rtlz.nl:
Personeel Eneco stapt naar rechter om geplande privatisering

Bron: RTL Z / ANP
Meer over
Dit is een artikel van