Ga naar de inhoud
Economie

Deutsche Bank overweegt 300 miljard uit de Londense City te verhuizen

Zo ziet Frankfurt eruit vanaf de bovenste verdieping van de Europese Centrale Bank (ECB) Beeld © Getty Images

Opnieuw krijgt de Londense City een gevoelige tik door de aanstaande brexit. Deutsche Bank overweegt driehonderd miljard euro naar haar hoofdkantoor in Frankfurt te verplaatsen.

De verplaatsing van driehonderd miljard euro hangt samen met het verhuizen van twee belangrijke investeringsafdelingen. Eind vorig jaar stond er 1590 miljard euro op de balans van Duitslands grootste bank. Het merendeel daarvan wordt vanuit Londen belegd. Intern wordt gesproken over Project Bowline.

Dat schrijft Bloomberg op basis van een ingewijde.

Brexitonderhandelingen

De verhuizing zou volgend jaar september moeten starten en in maart 2019 voltooid moeten zijn. Dat is tevens het moment waarop de brexitonderhandelingen aflopen en het vertrek van Groot-Brittannië officieel is. In september dit jaar worden klanten geïnformeerd. Er moeten ongeveer 20.000 cliënten worden mee verhuisd. 

De gekozen naam voor het project is behoorlijk symbolisch. Een bowline, in het Nederlands boelijn, is een eeuwenoude zeilknoop die snel gelegd kan worden om een vierkant zeil beter wind te laten vangen, en dus niet te laten klapperen in de wind. Een preventief lijntje dat snel is gelegd en ellende moet voorkomen.

Amsterdam?

Zodra Groot-Brittannië buiten de Europese Unie komt te liggen, ligt haar financiële hart in Londen daar ook. Voor bedrijven die juist vanuit de Britse hoofdstad aansluiting hadden op de Europese markt is dat nadelig. Zij overwegen daarom te verhuizen. Aanvankelijk werd er door verschillende steden - Amsterdam, Parijs, Dublin en Frankfurt - reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe kantoren.

Dat Deutsche Bank nu kiest voor Frankfurt is niet verwonderlijk: het hoofdkantoor is daar al gevestigd. Wat wel opmerkelijk is is dat veel andere financiële instellingen ook voor deze stad kiezen. Ook Parijs is populair. Amsterdam blijft daarentegen achteraan bungelen.