Ga naar de inhoud
Economie

Waarde Besi is verdubbeld, topman casht bijna 5 miljoen

Beeld © Besi

Topman Richard Blickman van chipmachinefabrikant Besi heeft voor ruim 4,7 miljoen euro aan aandelen verzilverd. ''Maakt mij dat een misdadiger? Besteed liever aandacht aan de prestaties van dit prachtige bedrijf.''

BE Semiconductor Industries maakt machines die chips kunnen monteren, sorteren en verpakken. Blickman bracht Besi 23 jaar geleden naar de beurs en onder zijn leiding steeg de waarde van het bedrijf tot 1,7 miljard euro. Vorig jaar boekte Besi een winst van 65 miljoen op een omzet van 375 miljoen euro.

Miljoenenopbrengst

Uit het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat Blickman eind april, begin mei in twee transacties 81.789 en 30.000 aandelen ontving in het kader van een aandelenplan. Op 2 mei verkocht hij het merendeel van het pakket. Deze 100.000 stukken leverden hem 4,75 miljoen euro op.

Volgens Blickman (1954) verkocht hij de aandelen om belasting te betalen. Hij wijst erop dat zijn belang - ook na de verkoop - groter is dan vorig jaar. "Mijn belang in Besi blijft groeien, mijn risico dat in het bedrijf zit dus ook."

Overigens is de Besi-topman niet erg gecharmeerd van vragen over zijn aandelenverkoop. "Is dat een schande? Maakt dat mij een misdadiger? Ik heb het bedrijf 23 jaar geleden opgezet en hoor nooit wat van jullie. Nu ik wat aandelen verkoop, willen jullie mij gelijk tegen de muur zetten. Jullie zijn er alleen maar in geïnteresseerd om alles kapot te maken."

Prestaties

Volgens Blickman verdienen de prestaties van Besi serieuzere aandacht. "Door Besi hebben veel mensen geld verdiend. Er werken hier heel veel mensen met veel plezier. Wij hebben zes bedrijven overgenomen die ten dode waren opgeschreven. Daarmee verdienen wij nu goud. Afgelopen jaar is de waarde van Besi verdubbeld, maar is mijn salaris achteruit gegaan."

Blickman bezit na de recente verkoop nog bijna 750.000 aandelen Besi, met een huidige waarde van ruim 35 miljoen euro. "Of ik nog meer aandelen verkoop, bepaal ik zelf. Maar de lijn is; alleen verkopen om fiscaal af te rekenen."

Thumbnail