Economie

Staatssecretaris Snel grijpt in bij reorganisatie Belastingdienst

26 april 2018 21:37 Aangepast: 31 oktober 2018 13:48
Staatssecretaris Menno Snel. Beeld © ANP

De problemen bij de Belastingdienst zijn nog lang niet overwonnen, sterker nog: het gaat trager dan gehoopt. De belangrijkste oorzaak: er vertrekt meer personeel dan dat de werklast door de vernieuwing bij de fiscus daalt. Daarom grijpt staatssecretaris Menno Snel in.

Dat is nodig, schrijft hij vlak voor het reces nog aan de Tweede Kamer, om te zorgen dat de Belastingdienst haar werk, het innen van miljarden aan belastingen voor de staat, kan blijven doen.

Het aantal mensen dat bij de fiscus vertrekt de komende jaren (2.700 tot en met 2020, er vertrokken al 2.800 sinds 2016) gaat sneller dan dat de reorganisatie zijn vruchten afwerpt. Door efficiënter te werken, zou het aantal vertrekkende ambtenaren geen gevolgen hebben. Maar dat is niet zo. 

Minder goed controleren

En als Snel niet ingrijpt, meldt hij, dan leidt dat 'tot een teruggang in het presteren van de Belastingdienst'.

De grootste problemen doordat er zo veel mensen vertrekken de komende jaren zouden er ook toe kunnen leiden dat er minder goed gecontroleerd kan worden of bedrijven en particulieren wel netjes hun belasting betalen, waarschuwt Snel. Eerder al waarschuwde de Algemene Rekenkamer dat de dienst niet in staat was om eventueel gesjoemel te ontdekken. 

Service slechter

Ook de service van de fiscus kan er slechter van worden. Onlangs bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat de BelastingTelefoon, de hulplijn voor belastingproblemen, opnieuw ondermaats presteert

Bijkomend probleem: het zijn vooral hoogopgeleide medewerkers die gebruik hebben gemaakt van de uit de hand gelopen vertrekregeling die werd ingesteld door Snels voorganger Eric Wiebes. En het doel van de vertrekregeling was nu juist om verhoudingsgewijs méér hoogopgeleide medewerkers te krijgen. 

Lees ook: Wegens succes gestopt: de vertrekregeling van de Belastingdienst

Dat dit nu mislukt, zorgt voor extra spanning, bovenop de problemen die er al zijn omdat de reorganisatie nog niet zo gaat zoals de bedoeling was. 

100 miljoen euro extra

Volgens Snel gaat de reorganisatie niet zoals gepland omdat er te veel tegelijkertijd wordt aangepakt. Dit wil hij onder meer doen door enkele vernieuwingsprojecten uit te stellen en pas te starten als de huidige vijf projecten zijn afgerond. Verder trekt hij 100 miljoen extra uit om de mismatch op personeelsgebied, het tekort aan hoogopgeleiden, op te vangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van