Economie

Nieuwe baan Gerrit Zalm: toezichthouder bij Moody's

26 april 2018 20:16 Aangepast: 26 april 2018 20:37
Zalm tijdens het Tweede Kamerdebat over het eindverslag van de informatie van het kabinet Rutte III. Beeld © Archieffoto ANP

Gerrit Zalm, onder meer voormalig minister van Financiën, bankier bij DSB en ABN Amro en informateur van het kabinet Rutte III, heeft een nieuwe baan. De VVD-coryfee gaat aan de slag bij kredietbeoordelaar Moody's.

Zalm wordt lid van de 'board of directors' van het bedrijf uit New York, vergelijkbaar met de Raad van Commissarissen bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Die houdt toezicht op het functioneren van de raad van bestuur en is verder onder meer verantwoordelijk voor het voordragen van bestuurders en de hoogte van hun salaris.

'Ervaring in financiële sector en politiek'

Moody's is blij met de aanstelling van Zalm. De firma prijst in een persbericht onder meer de leiderschapskwaliteiten van de Nederlander evenals zijn ervaring in zowel de financiële wereld als in de politiek.

Zalm komt in drie subcommissies:

Bankier en minister

Zalm was van 2009 tot 2016 topman van ABN AMRO. Daarvoor werkte hij onder meer als financieel eindverantwoordelijke bij DSB Bank en was hij minister van Financiën en lid van de Tweede Kamer namens de VVD. Zalm stond ook als informateur aan de wieg van het huidige, derde kabinet-Rutte.

Sinds eind 2017 is hij voorzitter van de raad van advies van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarnaast is hij als niet-uitvoerend bestuurder verbonden aan Shell.

Wat Zalm zelf gaat verdienen is onduidelijk. Het bedrijf en Zalm zelf waren niet direct bereikbaar voor commentaar. 

`