Ga naar de inhoud
Economie

De beurs open op Koningsdag, maar dicht op 1 mei: hoe zit dat?

FNV-voorzitter Han Busker op de Dag van de Arbeid, vorig jaar. Beeld © ANP

Vandaag is het Koningsdag, maar de beurs is gewoon open. Komende vrijdag, op 1 mei, is de beurs echter dicht, terwijl die dag in Nederland nooit een officiële feestdag is geweest. Hoe zit dat eigenlijk?

Beleggers die vandaag dachten een rustige dag te hebben en lekker naar de online vrijmarkt te kunnen, komen bedrogen uit. Beursplein 5 is gewoon open.

Komende vrijdag is de beurs echter dicht en hebben beleggers een lang weekend. 

Hoe kan het dat de beurs op Koningsdag wel open is en op 1 mei niet? Begin deze eeuw fuseerde de Amsterdamse beurs met die in Parijs en Brussel. Later kwam Lissabon daarbij. De fusie was een mooi moment om de handelsdagen gelijk te trekken. Daarbij werden de dagen aangehouden waarop het betalingsverkeersysteem van de ECB stil ligt, geeft een woordvoerder aan.

Geen lokale feestdagen

Daarbij zijn de beurzen van Euronext, waaronder Amsterdam nu valt, niet meer op lokale feestdagen gesloten. Internationale beleggers weten nu dat ze op 27 april, 14 juli, of 21 juli gewoon kunnen handelen. Die data zeggen hen niets - net zoals veel Nederlanders ook even zullen moeten denken bij 14 of 21 juli.

Dat betekent wel dat de Nederlandse handelaren typisch Nederlandse feestdagen als Koningsdag en Bevrijdingsdag ingeleverd hebben. Ook op Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag heb je als belegger geen vrij meer.

In Frankrijk, België en Portugal (en trouwens ook in Duitsland, Italië en Spanje) vieren ze 1 mei, Dag van de Arbeid. Amsterdam moest zich aanpassen en houdt op 1 mei ook de deuren gesloten. Dat is dus een extra vrije dag voor beleggers en handelaren in Nederland.

Belgen en Fransen nu slechter af

In België, Frankrijk en Portugal zijn beleggers en handelaren nu slechter af dan voorheen, tenminste als het om het aantal vakantiedagen gaat. Zo is de Parijse beurs niet dicht op 14 juli, de nationale Franse feestdag.

Ook op nog zes andere nationale feestdagen kan er in Parijs worden gehandeld: op 8 mei (de dag waarop Duitsland in 1945 officieel capituleerde), Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Maria tenhemelopneming (15 augustus), Allerheiligen (1 november) en Wapenstilstandsdag (11 november). 

Franse beleggers hebben voortaan wél vrij op Goede Vrijdag en Tweede Kerstdag.

België: beurs open op nationale feestdag

De Belgen die handelen kregen er eveneens Goede Vrijdag en Tweede Kerstdag bij als vrije dag. Daar tegenover staat dat ze zes dagen wel alert moeten zijn op hoe het op de beurs gaat terwijl dat officiële feestdagen zijn in België: Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Maria tenhemelopneming, Allerheiligen en Wapenstilstandsdag.

Én niet te vergeten: ook op de nationale feestdag op 21 juli moet je als belegger de beurs in de gaten houden. Terwijl dat toch de dag is dat in 1831 de eerste koning van het zelfstandige België (Leopold 1) de grondwettelijke eed aflegde.

Portugal: handelen op 25 april en 5 oktober

Portugese beleggers kunnen sinds de beurs van Lissabon deel uitmaakt van Euronext, uitslapen op tweede paasdag en tweede kerstdag. Daarentegen moeten ze de wekker zetten op de officiële feestdagen 25 april (Dag van de revolutie), sacramentsdag (15 juni), Maria tenhemelopneming, de dag van de Republiek (5 oktober), Allerheiligen, onafhankelijkheidsdag (1 december) en Maria onbevlekte ontvangenis (8 december).

Dit is een artikel van