Economie

Kabinet maakt documenten over dividendbelasting toch openbaar

23 april 2018 12:15 Aangepast: 03 mei 2018 13:37
Premier Mark Rutte met VVD-fractievoorzitter en partijgenoot Klaas Dijkhoff. Beeld © Archieffoto ANP

De documenten over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting worden toch openbaar. Premier Mark Rutte maakte dat bekend na afloop van coalitieoverleg over de kwestie.

Het kabinet maakt een 'eenmalige uitzondering' op de 'vertrouwelijkheid' van de stukken. De vertrouwelijkheid van de formatie was in eerste instantie reden om de gevraagde stukken niet openbaar te maken. Dat er überhaupt documenten waren, bleek afgelopen vrijdag

Premier Rutte zei in een debat in november over de afschaffing van de dividendbelasting dat hij niets wist van memo's. Tijdens dat debat is in de antwoorden van Rutte en coalitiepartners wél erkend dat er stukken waren en hierdoor ziet het kabinet zich genoodzaakt om de stukken toch openbaar te maken. 

Interview Rutte

Rutte legt uit waarom het kabinet de omstreden documenten toch openbaar maakt.

Schouten en Koolmees

Toen ministers uit het kabinet Rutte III daar na afloop van de ministerraad naar gevraagd werd, gaven Carola Schouten (ChristenUnie) en Wouter Koolmees (D66) toe dat zij de stukken gezien hebben.

Lees ook: Frits Wester: 'Heel narrig debat over dividendbelasting niet te voorkomen'

En ook minister Eric Wiebes (Economische Zaken) heeft ten minste twee memo's gekregen over de 'wenselijkheid' van het afschaffen van de dividendbelasting en mogelijke alternatieven. Wiebes was op dat moment nog staatssecretaris op het ministerie van Financiën. Op vragen of hij de memo's gezien had, reageerde hij afgelopen vrijdag ontwijkend.

Zo reageerde Wiebes eerder op de memo's

Het afschaffen van deze belasting kost de schatkist 1,4 miljard euro en is omstreden omdat vooral buitenlandse beleggers en belastingdiensten ervan profiteren. Oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP hebben om een debat gevraagd

'Rommelig beeld'

Voor aanvang van het wekelijkse overleg gaf VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff al toe dat de hele kwestie een 'rommelig beeld' gaf. Dat kwam onder meer omdat ministers Carola Schouten (ChristenUnie) en Wouter Koolmees (D66) na afloop van de ministerraad afgelopen vrijdag zeiden dat ze wel memo's hadden gezien.

Dijkhoff wijst erop dat de bewindspersonen van nu de ambtelijke memo's over de eventuele afschaffen van de dividendbelasting lazen toen ze als Tweede Kamerlid bij de onderhandelingen over het kabinet Rutte III betrokken waren. En 'dat valt onder andere regels', aldus Dijkhoff. 

Klaver: 'Geloofwaardigheid Rutte staat op het spel'

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver noemt het 'goed dat de premier eindelijk de achtergehouden informatie over de dividendbelasting openbaar maakt'. "We zullen er nauwkeurig op toezien dat alle relevante documenten openbaar worden", aldus Klaver in een reactie.

Hij voorspelt een 'zwaar debat' voor Rutte, volgens Klaver staat zijn 'geloofwaardigheid' op het spel. "Eerst waren er geen stukken. Toen had hij ze niet gelezen. Wat staat er voor gevoelige informatie in deze memo's dat ze zolang geheim moesten blijven", vraagt de GroenLinksleider zich af.

Wilders: 'Vlucht naar voren'

PvdA-leider Lodewijk Asscher eist dat de documenten meteen openbaar worden gemaakt en wil hij van het kabinet weten "waarom zo lang gezwegen en gelogen is'' over het bestaan ervan. En ook Geert Wilders is zeer kritisch.

Ook SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen merkt op dat Rutte 'flink wat uit te leggen heeft'. "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald'', vindt 50PLUS-Kamerlid Martin van Rooijen. "Het ging lijken op een kat-en-muisspel."

Roland Koopman legde al eerder uit waarom het kabinet liever zwijgt over de afschaffing van de dividendbelasting:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van