Economie

Oppositie wil debat over 'verbergen' memo's dividendbelasting

20 april 2018 09:11 Aangepast: 20 april 2018 13:43
Mark Rutte tijdens het debat over het afschaffen van de dividendbelasting. Beeld © ANP

Is er nu wel of geen informatie over het afschaffen van de dividendbelasting opgevraagd tijdens de coalitieonderhandelingen? Het lijkt erop dat er toch stukken zijn, terwijl het kabinet dit absoluut niet wilde toegeven. GroenLinks, PvdA en SP willen een debat.

De onderhandelende partijen hebben ambtenaren van het ministerie van Financiën om informatie gevraagd over het afschaffen van de dividendbelasting. Dat blijkt uit het antwoord van het ministerie op een verzoek om informatie in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De stukken worden niet openbaar gemaakt, maar uit de weigering blijkt dat er dus wel stukken zijn.

'Bij mijn beste weten'

Tijdens het debat over het afschaffen van de dividendbelasting zei premier Mark Rutte nog dat hij zich dit niet kon herinneren dat er een memo lag. "Bij mijn beste weten heeft er in ieder geval geen memo gelegen die is uitgevraagd via de informateur of informeel", antwoordde Rutte op een vraag van Roemer of er 'nul memo's, rapporten of andere zaken op tafel lagen ter onderbouwing van dit besluit om het in het regeerakkoord te zetten?', zo blijkt uit het verslag van het debat. "Bij mijn beste weten hebben er geen concludente stukken gelegen", zegt Rutte ook nog iets daarvoor.

Rutte vaag

​Later in het debat bleef Rutte expliciet vaag over wat er dan wel aan stukken over de dividendbelasting op de onderhandelingstafel is gekomen. PvdA-voorman Lodewijk Asscher vroeg of er dan misschien onofficiële stukken waren, die niet via de bewindspersonen zijn aangevraagd. 

Miniatuurvoorbeeld

Emile Roemer, Jesse Klaver en Lodewijk Asscher tijdens het debat. (Foto: ANP)

Rutte: "De heer Asscher weet dat er een traditie is hoe de Kamer en het te formeren kabinet met elkaar verkeren als het gaat om formatiestukken. Wat er nog verder in een formatie kan circuleren aan subtafels, aan hoofdtafels, aan stukken die individuele partijen bijvoorbeeld rechtstreeks uitvragen bij ambtenaren, valt niet onder het formatiedossier. Dat zijn persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren. Die worden niet gedeeld met de Kamer; dat doen we nooit."

Vraag beantwoorden? 'Past mij niet'

Op een vergelijkbare vraag van Jesse Klaver, 'Zijn er notities gedeeld over de dividendbelasting, ja of nee?', zei Rutte: "Zelfs die vraag beantwoorden, past mij niet."

Het afschaffen van de dividendbelasting, wat de schatkist 1,4 miljard euro aan inkomsten kost, was een van de felst bekritiseerde maatregelen van het nieuwe kabinet met daarin VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Logisch dus dat de oppositiepartijen na de formatie precies wilden weten op basis waarvan het besluit, waar vooral buitenlandse beleggers van profiteren, is genomen.

Coalitiepartners weten ook niets

Op vragen van onder meer Emile Roemer (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) of er concrete stukken waren die tijdens de gesprekken zijn gebruikt, antwoordden coalitiepartners Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers ook ontkennend.

Miniatuurvoorbeeld

Overleg tussen Mark Rutte en Alexander Pechtold. (Foto: ANP)

Pechtold kreeg zelfs nog de lachers op zijn hand met de opmerking: "Er hangt nu een suggestie van niet-bestaande memo's. Ik vraag me bijna af: waar is mijn bonnetje? Op zoek naar mijn bonnetje!"

Zijn ChristenUnie-collega Segers spreekt zelfs van een 'obsessie met een memo'. "Er is een soort obsessie met een memo met een enorme geheime status dat er zou hebben gelegen. We hebben alle informatie op tafel gehad", aldus Segers.

'Bieden inzicht'

En daar zat dus ook informatie bij die op verzoek van de onderhandelende partijen is samengesteld door het ministerie van Financiën, blijkt uit de reactie van het ministerie op het Wobverzoek. "De stukken bieden inzicht in de voorstellen die de deelnemende partijen hebben overwogen en de gezichtspunten, argumenten en feitelijke gegevens die daarin wel of niet zijn betrokken", staat in het antwoord op het Wobverzoek.

Vertrouwelijkheid

Het ministerie wil de stukken alleen niet openbaar maken, omdat dit afbreuk doet aan de bescherming van de 'noodzakelijke vertrouwelijkheid' tijdens de kabinetsformatie.

Als dit soort documenten openbaar worden gemaakt en iedereen dus kan lezen op basis waarvan besluiten zijn genomen, dan kunnen de onderlinge relaties worden verstoord of onder druk komen te staan, beargumenteert het ministerie. Premier Rutte verdedigde zich in de Kamer met woorden van soortgelijke strekking.

Daar is de oppositie het niet mee eens. GroenLinks-voorman Jesse Klaver wil een debat. "Dit is explosief. Wat heeft het kabinet te verbergen?", tweet hij. Ook PvdA-voorman Lodewijk Asscher en SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen willen de documenten alsnog boven water krijgen.

Volgens voormalig D66-onderhandelaar en de huidige minister van Sociale Zaken, Wouter Koolmees, is het logisch dat Rutte en de fractievoorzitters geen herinnering hadden aan de stukken. Die zouden namelijk alleen aan een 'zijtafel' van de coalitieonderhandelingen besproken zijn door de financieel specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van