Economie

Wiebes kreeg wél twee memo's over dividendbelasting

23 april 2018 09:59 Aangepast: 08 september 2018 13:51
Eric Wiebes, minister van Economische Zaken. Beeld © ANP

In de twist tussen coalitie en oppositie over achtergehouden documenten over de dividendbelasting ligt nu ook minister Eric Wiebes onder vuur. Hij kreeg er twee memo's over, maar zei vrijdag dat hij geen formatiestukken over de dividendbelasting kende.

Zo reageerde Wiebes eerder:

Zo reageerde de minister van Economische Zaken afgelopen vrijdag in een interview.

De huidige minister van Economische Zaken was tijdens de kabinetsformatie nog staatssecretaris van Financiën. Hij kreeg in die rol memo's van zijn ambtenaren over de omstreden afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders. Dat blijkt uit de uitleg bij het weigeren van documenten die onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam opvroegen.

Lees ook: Oppositie wil debat over 'verbergen' memo's dividendbelasting

De twee onderzoekers deden een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om te achterhalen op basis waarvan het kabinet tijdens de coalitie-onderhandelingen besloot om de dividendbelasting af te schaffen. Dat scheelt de schatkist 1,4 miljard euro aan inkomsten. 

Twee memo's

Uit de argumentatie van de weigering van de Wob bleek vorige week dat er stukken zijn opgevraagd door de onderhandelende partijen. Toen minister Wiebes vrijdag ernaar gevraagd werd na afloop van de ministerraad, zei hij dat hij 'geen formatiestukken van ambtenaren over de dividendbelasting kende'. 

Maar hij kreeg minstens twee memo's. Wiebes ontving de memo's eind april en eind augustus, toen de formatie in volle gang was, staat in de openbare toelichting. Hij onderhandelde toen namens de VVD mee over belastingzaken aan een zogeheten 'bijtafel'. 

Debat aangevraagd

De huidige ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten gaven vrijdag toe dat ze de memo's wel kenden, maar die zouden zij niet met hun partijleiders hebben gedeeld. Wiebes blijft erbij dat hij díe stukken ook niet heeft gezien.

Vandaag vergadert de coalitie achter gesloten deuren over hoe ze de oproer rondom de omstreden afschaffing van de dividendbelasting zullen aanpakken. Oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP hebben al om een debat gevraagd.

Roland Koopman legde al eerder uit waarom het kabinet liever zwijgt over de afschaffing van de dividendbelasting:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van